Včelí vosk na dekorace po celý rok!

30 prosince, 2021|Posted in: Články, Domácí dílna, Obecné

Včelí vosk si jako základní materiál pro své pokusy a výtvory vybrali Jana Berková a Daniel Beran z Lípy u Únešova.

Hobby

Jana Berková a Daniel Beran

Vosk zůstává ve včelích úlech. Po čase je znečištěný. Když se ale několikrát převaří, tak nejenom že provoní celý byt, ale získá také krásnou hnědožlutou barvu.

Když ještě teplý vosk nalijete do forem a necháte vystydnout, můžete mít originální dekorace. Třeba vánoční, jako jsou andílci, šišky, hvězdy, betlémy. Anebo prostě můžete vyrobit, co vás právě napadne. Fantazii se meze nekladou. Jana Berková říká, že základem je sehnat nebo vyrobit nějakou formu. Ta by měla být pružná, ideálně z nějakého silikonu.

Pak musíte ze své kuchyně vyřadit nějaký hrnec, protože ten už nikdy po převaření vosku pořádně neumyjete. Zůstane pořád voňavý a s voskovým filmem na stěnách. Sošky vám budou stát samy, pokud uděláte rovné dno – to lze ještě nahřát a přejížděním po kluzké rovině doladit. Pokud chcete závěsnou ozdobu, třeba na stromek, musíte ještě z drátku vyrobit očko a dolepit ho.

CELÁ REPORTÁŽ K NÁSLECHU ZDEhttps://plzen.rozhlas.cz/vceli-vosk-skvela-surovina-pro-vyrobu-dekoraci-ale-pozor-kam-kapne-tam-uz-8649723

.