Co dávat do krmítka?

7 ledna, 2022|Posted in: Články, Ostatní, Příroda, PRO ŽENY, Zvířata

Zima a zejména sníh přináší ptactvu potíže s hledáním potravy. Proto je na nás jim trochu pomoci. Není to sice žádnou povinností, ale rozhodně je to dobrý skutek, za který jste odměněni krásnou podívanou a také zpěvem pěvců.

Co dávat do krmítka?

Prosím, hlavně ne nějaké zbytky z kuchyně, to opravdu pro ptáčky není dobré. V tomto období potřebují hlavně něco, co jim dodá sílu a energii. Nejraději mají olejnatá semena, jako například slunečnice (ty jsou nejoblíbenější), mák, proso, lněné semínko atd.

Můžete jim přilepšit i rozdrcenými oříšky – mám na mysli vlašské a lískové. Někdo přidává i strouhanou mrkev či ovesné vločky. (mně to ale moc nezobou).

Mají také rádi lůj.

Určitě ptáčky na tyto dobroty přilákáte, jen pozor, nedávejte jim krmítko na nebezpečné místo, třeba hned u silnice, nebo někde, kam doskočí kočka. Číča je prostě lovec a můžete ji hubovat, jak chcete, ona za svůj lovecký pud nemůže a neřeší, zda uloví myšku nebo ptáčka. Je na nás, dát krmítko tak, aby na něj nemohla, tak to veďte, prosím, v patrnosti!

.

Co bych ještě ráda dodala, lojové koule v síťkách nejsou bezpečné! Je lepší koule vyndat a dát do drátěného válce a pod, prodávají to všude možně. Viz foto!

*

Přikládám fotky Ferdy a další ptačích kamarádů, kteří baští u  mě.

Krásný den!

*

MarSi

*