TIP NA VÝLET – Přírodní rezervace Janovský mokřad

24 ledna, 2022|Posted in: Články, Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Divocí koně a pratuři za elektrickým ohradníkem v přírodní rezervaci Janovské mokřady mají před sebou hodně práce. Zvířata by totiž měla postupně spásat 12 hektarů rákosu, a tím zvýšit biodiverzitu území tak, aby se stala lákavou lokalitou ke hnízdění vzácného ptactva. Aspoň tak to vidí do budoucna Jiří Vlček z odboru ochrany přírody pro Plzeňský kraj.

Jiří Vlček

Pokud se vše podaří, mohli by v lokalitě začít hnízdit ptáci, kteří kolem přelétají. Ke svému hnízdění totiž sice potřebují rákosí, ale svá hnízda staví na pokraji. Pokud zvířata rákos spasou a vzniknou tak zvané světliny, je velká pravděpodobnost, že ptáci v lokalitě zůstanou, budou zde mít vše, co potřebují.

Na místě by se pak mohli vyskytovat ptáci, jako například cvrčilky říční, cvrčilky zelené, či velmi vzácné cvrčilky slavíkové. Žádaní jsou i rákosníci zpěvní či proužkovaní a protože zde bývá i slavík modráček středoevropský, tak by právě plánovaná změna mohla posílit jeho populaci. Snem ornitologů je vodouš rudonohý, na místě by mohly zahnízdit i čejky chocholaté.