Studenti OA3 podnikají

13 dubna, 2022|Posted in: Články, Obecné, Stříbro

Studenti ze 3. ročníku Obchodní akademie ve Stříbře a v rámci hodiny aplikované ekonomie letos založili dvě studentské firmy. „V září jsme začali se zakládáním našich firem a přijela nás navštívit naše mentorka Ing. Iveta Pauková, která nám bude po celou dobu k dispozici,“ říkají mladí zakladatelé.

Jedna z firem se nazývá BATIQ, zabývá se ručním batikováním triček a ponožek s vysokým obsahem bavlny. Všechny produkty jsou unikátní. Nabízí různé barevné varianty, ze kterých si vybere každý. Všichni vzájemně spolupracují a ve firmě panuje přátelská atmosféra.

Druhá firma MERAKI, toto původem řecké slovo můžeme přeložit jako „Láska či duše, kterou vtiskneme do své práce, kus vlastní osobnosti ve vašem díle„, se zabývá ručním zdobením plátěných tašek pomocí vyšívání a malování. Tašky jsou vysoce praktické a udržitelné. Několik vzorů zaručí, že si každý najde něco pro sebe nebo pro známé například jako originální dárek.

„Naše studentské firmy úzce spolupracují s neziskovou vzdělávací organizací JA Czech. V roce 1992 ji založil Tomáš Jan Baťa. Posláním této organizace je vzdělávat českou mládež tak, aby poznala hodnotu podnikání, porozuměla obchodu a ekonomii, rozvíjela etický postoj k vedení a byla dobře připravena na svět práce. Obě naše firmy můžete najít na instagramových účtech a facebookových stránkách, kde si můžete jejich produkty prohlídnout a objednat,“ říkají studenti OA3.

Nově firmy založily e-shop, díky kterému si jejich produkty můžete objednat i zde. Studentské firmy navázaly spolupráci s MAS Český Západ a jejich produkty momentálně najdete v prodejně bývalé Českobratrské církve evangelické na Masarykově náměstí ve Stříbře.

*

il. obrázek z MAS