Rej dobráckých čarodějnic

7 května, 2022|Posted in: Články, Obecné, Stříbro

Pálení čarodějnic, neboli filipojakubská noc je český lidový svátek spojený s pálením ohňů a vírou v čarodějnice.

30.04.2022 se uskutečnila v rámci neformálních besed za přítomnosti veřejnosti akce Bezpečnostních dobrovolníků „REJ DOBRÁCKÝCH ČARODĚJNIC“.

Uprchlická krize je další událostí, na kterou musí dobrovolníci reagovat. V začátku byla potřeba materiální a koordinační podpory. Teď nastává čas se pokusit o integraci uprchlíků do společnosti. Zvýšení pocitu bezpečí je hlavním cílem projektu Bezpečnostní dobrovolník. Našimi aktivitami se jej snažíme naplnit. Česko se mění, je třeba reagovat na situaci i na naších akcích.

Neměli jsme žádnou zkušenost v práci s komunitou s odlišným mateřským jazykem. Ruce, nohy a úsměv jsme mimo připraveného programu nabídli svým hostům s očekáváním jejich zapojení.

Jestli jsme měli obavy, pak jsme se mýlili, souznění nastalo již  při společné přípravě vatry s čarodějnicí. Všem dětem bez ohledu na víru, rasu či přesvědčení poté zářili oči štěstím, když jim naše dobrovolnice malovaly na obličeje různé výjevy ze zvířecí, či pohádkové říše. Většinu rukou následně zdobily české a ukrajinské vlajky. Při skákání gumy jsme se tak nasmáli, že jsme míčové hry a šipky přenechali pouze dětem. Pro malé účastníky byla připravena detektivní hra, při které měli za úkol najít a zaznamenat na hrací kartu všechny obrázky, které byly ukryté v okolí. Při této hře si všechny děti rozšiřovaly slovní zásobu o jarní tématiku. Pro ty starší byla přichystaná čarodějnická křížovka – opět při jejím vyplňování bylo mnoho smíchu. Do kolonky s netopýrem BATMAN prostě nepasuje :-).

Konečně přišel čas na očekávaný „Čarodějný přelet“. Závodnice vytvořily národnostně smíšené družstvo, zamaskovaly se na čarodějnice a měly za úkol proletět s koštětem vyznačenou trasu a při tom plnit úkoly na stanovištích. Závodilo se na čas. Do posledního přeletu se stále nevědělo, kdo bude vítěz.

Odpoledne se chýlilo ke konci, přišel čas na naší čarodějnici. Ta blafla, chytla ba i shořela a my doufáme, že s ní odešlo vše zlé.  Ženy se hostily přípravy klobásek na gril a buřtíků na opékání. Zavládla uvolněná atmosféra, plná pohody, klidu a míru. Na závěr celé akce jsme společně zasadili několik ovocných stromů, jako symbol našeho rostoucího přátelství. Můžeme jen doufat, že časem rozkvete a my budeme moci jednou sbírat chutné plody.

Akce se zúčastnilo 6 bezpečnostních dobrovolníků a 21 hostů z toho 10 dětí.

Cituji: „Naše životy se změnili a my už nebudeme stejní. Každý z nás si volí svou životní cestu. Také jsem si vybrala a ze všech možností jsem teď tam kde jsem. Je to moc těžké období pro nás všechny – a pro každého zvlášť. Považuji za luxus mít to, co teď mám, jsem za vše velmi vděčná a budu se snažit pomáhat ostatním v nouzi, kdykoliv budu moci.

Dnes chci vyjádřit vděčnost úžasným, milým, citlivým lidem, kteří se snaží všem pomoci, podpořit nás v těžké situaci – obyvatelé České republiky, velká poklona Vám. Potkala jsem v nich tolik dobra, vřelosti a lásky, že to prostě nejde vyjádřit slovy.

Pozvali nás na svůj tradiční svátek – „Pálení čarodějnic“ prožili jsme spolu nádherný den. Mohla jsem se odprostit od všech myšlenek, zrelaxovat, pobavit se s nimi. DĚKUJI.

Bylo vše: jídlo, hry, zapálení ohně, pálení čarodějnic, opékání klobás, také teď mám řidičský průkaz na koště, ale nejvíc mě dojalo  – že jsme spolu zasadili stromy jako symbol o Ukrajincích a Češích, jak společné klíčí a vzlétají.“

Takto v překladu vyzněla slova, která napsala Alexandrova Anna Oleksandrivna na svůj FB profil.

Děkuji za stálou podporu vedení města Stříbra jmenovitě panu starostovi Martinu Záhořovi a panu místostarostovi Karlu Lukešovi.

Dobro – volně

Jana Miltová koordinátor BD

.