Výprava po Českém lese v pohraničí

9 června, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

 Na tři desítky českých turistů a  a dalších dvacet turistů z Bavorska se vydalo na komentovanou desetikilometrovou výpravu do Českého lesa. Akci připravila Agentura pro ochranu přírody a krajiny, výpravu vedla Lucie Koryťáková Nováková, slovem provázel průvodce Českým lesem Antonín Hříbal a na místě byla i tlumočnice, která překládala výpravu bavorským turistům do sluchátek. „Ročně pořádáme asi 25 akcí s výpravou. Témata jsou různorodá, někdy jde jen o vycházky krajinou, jindy jsou dané cíle, například na téma zoologie či botanika, někdy se jde s lesníkem na poznávací výpravu. Někdo se rád s námi vydá na motýly, jiní třeba za obojživelníky, nebo na houby,“ uvedla Lucie Koryťáková Nováková za AOPK se sídlem v Přimdě.
Sraz byl ve Staré Knížecí Huti, odkud se vydali čeští turisté a až u hranice u předního Zahájí se přidali turisté z opačné strany hranice. Všichni se vydali kolem hraničního potoka k bývalému zámku Zahájí, kde se dozvěděli mnohé o minulosti, kdy ještě zámek byl vyhlášeným místem. Odtud se výprava vydala přes Přírodní památku Na požárech a kolem Jedliny. „Opravdu to bylo zajímavé a měli jsme tu i skvělou překladatelku Šárku, takže díky jejímu překladu si výpravu poslechl i můj přítel. Počasí nám přálo, pan Hříbal umí velmi poutavě vyprávět. Akorát to na mě byla docela dlouhá trasa, ale zvládla jsem to,“ smála se Jana Kostolanská ze Stříbra.
Turistům sice počasí přálo, ale přesto ke konci všichni zmokli kvůli přeháňce. Ale nikomu to prý nevadilo. „Děkujeme za podporu a už teď zveme na stěžejní akci roku – Den Českého lesa, který se bude konat 17. září na Dianě,“ uvedla Lucie Koryťáková Nováková.
.
.
MarSi
.