Maňáskové – přijďte si s dětmi zahrát divadlo!

21 července, 2022|Posted in: Články, Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY, Tip na výlet

Čerti, princezny, zvířátka, nebo také celý cirkus Humberto jsou k vidění v černošínském muzeu. Na sto padesát kusů maňásků přivezla z Andělic na Klatovsku sběratelka Jarmila Straková.

Své maňásky nainstalovala tak, aby bylo vždy uskupení představující nějakou pohádku nebo také pořekadlo. Takže zde najdete Šípkovou Růženku, prince Bajaju, Červenou Karkulku nebo Zlatou bránu. Zajímavostí jsou také maňáskové vojáci, kteří mají i náhradní uniformy.

Původně Jarmila Straková sbírala panenky, ale jak šel čas a k tomu se občas nachomýtlo něco dalšího historického, ať už oděvy, doplňky, tak samozřejmě i maňáskové, tak sbírka začínala nabírat na rozmanitosti i velikosti. Dnes už má paní Jarmila i v nájmu další prostory, protože domů se všechno nevešlo. A výstavy skládá na mnoha dalších místech.

V Černošíně si můžete zahrát i divadlo

Aby si děti užily opravdového veselí, mohou využít i malého paravánu, který představuje mini divadelní scénu. V koši na ně čeká dvacítka maňásků, se kterými si mohou hrát, nebo se s nimi vyfotografovat.

Podle pracovníků muzea ale hrají divadlo i dospělí a vůbec se za to nestydí. Muzeum v Černošíně má otevřeno od úterý do soboty, vždy od 10 do 16 hodin a kromě maňásků se můžete podívat na stálou muzejní expozici a také do kostela svatého Jiří. Nad městem se pak lese tyčí zřícenina hradu Volfštejna.

AUDIO reportáž na ČRo Plzeň ZDE:  Maňáskové v muzeu

.

MarSi

.

.

.

.

.

.

.