Když je chlupáčům zima, dostanou obleček

13 února, 2023|Posted in: Články, Domácí dílna, Obecné, Ostatní, PRO ŽENY

Na chalupě u lesa žije Líba Lásková ze Zichova nedaleko Kolovče. Kromě opravy stavení, do kterého si také restauruje starý nábytek, se stará ještě o několik koz, ovcí, psů, koček, holubů, kachen, ba i morčat. Nudu na chalupě opravdu nezná, zrovna se připravuje i na zvelebování horní zahrady. A všechna zvířata ji zbožňují, ostatně mají proč, dostávají nejen lásku a dobroty, ale také oblečení. A to opravdu řádně šité na míru. „Pejska si pěkně změřím od krku až pod bříško k ocásku. Podívám se na celkovou výšku a už si skládám v hlavě, jaká barva a střih se pro pejska hodí. Na materiálu se nesmí šetřit, právě zvířata potřebují pevnou látku, která se hned neroztrhne, ideálně softshell, který je velmi odolný a pevný, takže se hned nezničí, dá se i omývat,“ vysvětluje Líba Lásková a ukazuje různé látky a nášivky.
Ušité oblečení dostává také ozdoby. „Můžu na to našít nášivku, třeba pacičku, kostičku a podobně. Nebo také jméno pejska, jde přidat i jiná ozdoba. Každý zajímavý detail obleček krásně ozdobí a fantazii se meze nekladou,“ usmívá se Lásková.
Zajímavý koníček je vlastně stejný, jako u tradičních švadlenek. „Pouze místo na lidi šijete na psy. Nebo i na kozu jsem jednou šila. Oblečky zahřejí a využívají je hlavně lidé, kteří mají starší či nemocná zvířata. A šít může každý, kdo má slušný šicí stroj, k tomu samozřejmě pevné nitě, jehly, látky. A také trpělivost,“ dodává Líba Lásková.

CELÁ AUDIO REPORTÁŽ JE ZDE:  https://plzen.rozhlas.cz/take-pejskove-maji-svou-modu-8919453

.