TIP NA VÝLET – DOBŘÍŠ

14 května, 2023|Posted in: Články, Města, Obecné

Začíná sezóna a my máme jeden tip na výlet. Město Dobříš ve Středočeském kraji nabízí pohled na jedinečné stavby a hlavním turistickým cílem je rokokový zámek a francouzský i anglický park.
Centrum města je plné historických staveb, které mají různé okrasné prvky, kromě zámku můžete ocenit také tamní muzeum, zajímavý je také evangelistický kostel a další stavby.
.
Přiznám se, že mě dost „vyšokovalo“ vidět v centru starý dům, za kterým se tyčí moderní – snad panelová stavba. Je to příšerný kontrast. No, v každém místě holt něco.
Samotný zámek a přilehlý park jsou dokonalým odpočinkovým místem, pokud tam zrovna nepotkáte davy lidí. V areálu mají i slušnou restauraci, dobře se tam najíte.
Nad městem je Masarykovo sanatorium. Jde o moderní nestátní zdravotnické zařízení pro léčbu dlouhodobě nemocných. Když si popovídáte s místními, dozvíte se, že prý za minulých režimů bylo toto sanatorium jen pro „smetánku“. Také k němu patří pěkný kus lesa, ve kterém jsou upravené cesty, voliéry pro papoušky, dokonce snad i prý velký rozlehlý kryt.
.
Tak, kdo máte rád podobné výlety, určitě Dobříš zkuste, je zajímavá!
.
MarSi
.