Tam tam ta dá.. jdeme na svatbu!

10 července, 2023|Posted in: Články, Domácí dílna, Města, Obecné, Ostatní

 Jsou dvě. Kamarádky a také sběratelky z Klatovska. Jarmila Straková z Andělic sbírá panenky, různé retro věci a také svatební šaty a doplňky. Monika Sladká ze Zbyslavi má zase už 8 800 svatebních oznámení. A ne ledasjakých. „Mám i dost originální oznámení, například jako obal žvýkačky či voňavky, oznámení na toaletním papíře, na mýdlu či na talíři. Obal čokolády. Krásné je také oznámení jako od Popelky, vytahuje se na stužce z oříšku. A tak bych mohla jmenovat dál a dál,“ usmívá se Monika Sladká, která sbírá oznámení více jak 35 let.
Raritou je také oznámení z roku 1935, kde jsou přepsaná jména snoubenců a datum sňatku. Nechybí ani fotografie se svateb známých osobností. Například Libušky Šafránkové, Honzy Musila a také oznámení Heleny Růžičkové, která se, bohužel, nakonec svatebních zvonů nedožila a zemřela jen pár dní před svatbou.
Nasbírat více než osm tisíc oznámení, to už je docela dost práce. „Nejdříve je máte od příbuzných a známých a pak už se ptáte na dalších místech. Kdo mě už zná, tak dopředu dává avízo, kde bude veselka, že by mohlo být oznámení, koukám se i na různé stránky, kde se dají sehnat. A vidíte, nemám jen česká, mám i řadu z ciziny,“ dodala Sladká, při čemž je pyšná i na nejstarší úlovek z roku 1876.
Pár kousků oznámení má i Jarmila Straková. „Já spíše jedu v retru a nevěnuji se přímo sbírce oznámení, ale mám tu svatební šaty, závoje, boty, fotografie, panenky ve svatebním, alba, cukroví na svatební stůl, prosím, nejíst, je to atrapa ze sádry,“ varuje se smíchem návštěvníky před konzumací Jarmila Straková.
.
.
MarSi
.