Tip na výlet – Anakonda!

3 října, 2023|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Kde se vzala anakonda v našem regionu? Je to jen název podivně pokrouceného smrku, který z nějakého tajemného důvodu nevyrostl vzhůru, jako ostatní stromy, ale plazí se po zemi, pouze špička směřuje vzhůru.

Anakonda roste nedaleko soutoku řeky Mže a Kosího potoka na Tachovsku u Černošína a tamní osadníci jsou na strom hrdí a udělali u něj i hezkou tabulku.

Strom evidují i ochránci přírody z nedaleké Plané. „Velmi neobvyklé, stále nad tím přemýšlím, co se tomu smrku stalo. Jednou z možností je lidské přičinění. Třeba byl malý stromek tak zohýbán, například nějakým zatížením. Ale může to být i jinak. Špička už roste rovně vzhůru. Otázkou zůstává, jak ji ležící kmen dlouho udrží, do jaké výše nakonec doroste, aniž by byla vyvrácena,“ říká předseda Českého svazu ochránců přírody Planá Miroslav Trégler.

Pokud chcete tento smrk vidět, nechejte auto v údolí černošínských serpentin a vydejte se k soutoku, tam už vás osadníci navedou. Krásna trasa také vede z Černošína, kolem hradu Volfštejn, přes osadu Záhoří až k soutoku.

Poslechněte si reportáž od Kosího potoka ZDE: Anakonda u potoka

.