JAN TRÁVA TRÁVNÍČEK SE SNAŽIL ZACHRÁNIT ŽIVOT HOROLEZCŮM

4 listopadu, 2015|Posted in: Obecné

Z Plzeňského Deníku – autor: Pavel Korelus

Původem stříbrský, nyní plzeňský horolezec Jan ‚Tráva‘ Trávníček si z poslední výpravy přivezl bolestné vzpomínky. Nejde však o to, že se expedici, kterou vedl, před měsícem nepodařilo dobýt 8163 metrů vysoký vrch Manaslu.

Trávníček stále myslí na to, co se stalo v posledním výškovém kempu ve výšce 7400 metrů. Zemřel tam člověk, ačkoliv zemřít nemusel.

Pátek 2. 10. byl prý poslední den, kdy se expedice mohla pokusit Manaslu zdolat.

Trávníček do kempu dorazil se začínající tmou. Kromě jeho kolegů tam byly dva stany Němců (vedoucí expedice se Šerpou a jeho dva klienti) a také Rakušan s Francouzem. „Ti někdy před naším příchodem sestoupili z vrcholu a teď jim chyběly síly na cokoliv,“ popisuje Trávníček.

Rakušan a Francouz nebyli žádní zelenáči. Zdolali už čtyři osmitisícovky. Jenže teď na nich byly vidět všechny příznaky tzv. výškové nemoci. „Edém mozku. Češi už kolem nich skákali a snažili se je i pomocí injekcí nějak dostat na nohy. Mára se mnou konzultoval, co jim píchnout, ostatní se snažili zburcovat i německé účastníky pobytového zájezdu. Sháněli jsme se po kyslíku, prosili, aby pomohli s komunikací v němčině, protože ti dva už angličtinu nepobírali. Marně,“ pokračuje horolezec. Němci prý ani neotevřeli stan. Přes plachtu řekli, že ke dvojici nepatří, že jdou sami a bez kyslíku.

Pokračování zde: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/boj-o-zivot-na-osmitisicovce-manaslu-cesi-horolezci-pomohli-nemci-ne-20151101.html

O výstupu jsem psala v říjnu zde: http://sihelska.stribro.cz/2015/10/trava-letos-manaslu-nepokoril/

IMG_4424