RADY A TIPY VĚNOVANÉ SPOLEČENSKÉ MÓDĚ – 1. část

11 dubna, 2014|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

 

 

Také se Vám občas stane, že nevíte, který druh společenských šatů zvolit a jaké šaty připravit pro Vašeho partnera, když máte jít do společnosti? Tápete co si obléci na pracovní pohovor. Nerozumíte pojmům na pozvánkách označených  dress – code.  Máte pocit, že Váš šatník je zaměřený ,  tak nějak jednostranně. Máte co na sebe do města, s dětmi za zábavou, na sport, ale když přijde na to, jít do společnosti, zůstanete stát před otevřenou skříní. Už se Vám stalo, že na ples jste vyrazila v maturitním kostýmu, protože jste si řekla, to je dobrý. Chodíte -li na vernisáže v tričku s myšlenkou, že to stačí a do divadla v džínách,  je třeba se zamyslet.

V životě jsou totiž dny D, které vyžadují jistý řád a směr, jisté oblečení, které nám klidně může zaručit, že prostě uspějeme. Protože i když se to nezdá  stále platí že, „Šaty dělají člověka“ a vězte, že v těchto situacích to platí dvojnásob. Právě ony vyžadují řád a společenskou etiketu a mezi ní se řadí i společenské oblečení. A to není jen plesová róba a frak, to je oblečení, které nás zdobí a řadí do určité skupiny a dává ostatním vědět, že jsme to my,

A je to tu, na stole přistála pozvánka a v ní krom jiného,  oblečení  -„ white tie“ nebo „ultra-formal“.

Pojďme na pojmy:

WHITE TIE – znamená v překladu bílá kravata, pánové se nevyhnou fraku, bílé košili a bílé kravatě, na nohy černé lakýrky. Dáma bude volit opravdu velkou večerní róbu, a vše co k ní náleží.

BLACK TIE – tady máme tzv. černou kravatu, pánové se nasoukají do smokingu s černým motýlkem, motýlka volte vázacího, na gumičku bude mít i personál, nebo kravatou. Obávám se, že černý oblek nebude stačit. Dámy mohou volit jednodušší večerní dlouhé šaty z tmavších barev.

ULTRA- FORMAL – velmi formální, budeme volit totéž co u white tie.

FORMAL – platí prakticky co u black tie, ale nemusíme být tak formální. Pánové mohou doplnit černou košilí bez kravaty, dámy mohou volit například i koktejlky, nebo jednoduché dlouhé večerní šaty.

CREATIVE BLACK TIE – tady se budeme držet opět black tie, ale s tím rozdílem, že nebudeme tak formální. Jedná se o creativ, horkým novinkám ve spol.  oblečení se meze nekladou, můžete klidě použít úpletové šaty a okaté šperky.

SEMI- FORMAL – tak toto je nejožehavější téma. Zde se musíte držet hodiny, kdy se událost koná. Pokud je po 18. hodině – oblečte se do koktejlek a partnera do tmavého obleku. Pokud je čas události dopoledne či v odpoledních hodinách připravte si velmi elegantní kostým a partnerovi tmavý oblek, nemusí být černý, ale měl by ladit s Vaším oblečením.

COCKTAIL – zde volí dáma kokteilové krátké  šaty, lodičky a malou kabelku. Pánové oblek.

DRESSY CASUAL – nedbalá elegance, ale pozor, to není džíny a triko. Dámy mohou využít krajkové topy, sametové sukně a lesklé materiály, pánové oblek a rozhalenku.

Příště si povíme o pracovním pohovoru – jak kdo na to a věřte, že je sakra rozdíl v oblečení pro vedoucího pracovníka, učitelku, nebo účetního.

  Hana Štollová

Zdroj knihy-vlastní knihovna

O etiketě – Ladislav Špaček

Něco pro zasmání. Tak tohle do společnosti NE.

bota