V SULISLAVI UŽ SMRT PLAVE PO VODĚ

8 dubna, 2014|Posted in: Obecné

Smrt plave po vodě, nové léto k nám jede. Tak začíná píseň, kterou vyhánějí sulislavská děvčata zimu ze vsi a lákají jaro. Letos se tak stalo v sobotu 5. dubna a celkem jedenáct dívek chodilo v Sulislavi od stavení ke stavení, kde zpívaly stále stejnou písničku. Hospodyňky je pak obdarovávaly vejci a sladkostmi. Tato tradice má v obci kořeny už přes dvě stovky let.

Oslavy jara zde trvají tři týdny. Nejprve je „smrtná neděle,“ kdy místní děvčata vynášejí smrt a jako symbol příchodu jara nosí od stavení ke stavení malé miminko v peřince, které nahrazuje panenka.

Sulislavští lidé jsou k miminku, symbolizujícímu jaro, velice štědří a na své dlouholeté tradice i pyšní. Smrtná neděle už je za námi a Sulislavští se připravují na další dvě neděle.

Podle  pradávné  tradice by měla následovat „Květná neděle.“   Tato tradice bohužel v Sulislavi vymřela v roce 1938 s nástupem válečného období. Podstata spočívala v tom, že již v lednu místní mladí chlapci nařezali kočičky, které dali do svazků a až do této neděle je nechali pučet a zelenat. Na „Květnou neděli“ pak větvičky roznášeli hospodářům, aby jim tímto přinesli bohatou úrodu.

Třetí týden pak odlétají zvony do Říma a chlapcům začíná o čtvrtečním poledni perná práce. Kluci  vytáhnou z půdy různé řehtačky, trakárky a klapadla a vyrážejí po vsi.

Ve čtvrtek před Velikonocemi jdou jen dvakrát, v pátek už dokonce čtyřikrát. Ráno si musí hodně přivstat, protože první obchůzka je už v pět hodin. V sobotu vyrážejí už jen jednou, právě v těch pět hodin a v osm už jsou připravení na hodovačku s koledami. Tím pádem patří sulislavští kluci k prvním v okrese, kteří ochutnají barvená vajíčka.  Počet hochů se každoročně samozřejmě mění, někdy jich chodí pět, jindy dvacet. Kolik to bude letos, to přineseme čtenářům v reportáži o Velikonocích.

 

DSCN1863 DSCN1864 DSCN1866 DSCN1868 DSCN1872 DSCN1873 DSCN1878 DSCN1879 DSCN1880 DSCN1881 DSCN1882