TIP NA VÝLET: ZLATÝ POTOK A SVĚTÉLKUJÍCÍ MECH

19 ledna, 2020|Posted in: Obecné, Příroda

Tachovský cykloklub Nežeňme se připravil víkendový výšlap na SKI chatu Zlatý Potok   (Goldbach). Sraz byl u tachovského zimního stadiónu, odkud se účastníci přemístili auty do obce Stará Knížecí Huť. Tam odtud se všichni vydali směrem k německé hranici do zaniklé osady Zlatý Potok. Ta bývala kdysi prosperujícím místem, tamní sklárna Goldbach zaměstnávala několik desítek pracovníků, v obci fungovala škola, hospoda, hájenka, obec žila životem tradičních pohraničních osad. Ve sklárně se vystřídalo několik majitelů a v roce 1900 sklárna úplně zanikla a poté byla zbourána.  Současně s pracovní příležitostí začali odcházet obyvatelé a z původní tří set lidí tam mnoho nezůstalo. Zbyla jen Hájovna, hospoda, škola. Časem se ale místo stalo oblíbeným turistickým cílem, protože kolem byla vždy krásná krajina. Bohužel, i tahle místa úplně zanikla s příchodem roku 1945.
V devadesátých letech se pohraničí opět otevřelo a na Zlatém Potoce vznikly dvě nové chaty na starých základech bývalých budov. A opět se tam začali vracet turisté. Na druhé straně v Německu je velký sportovní areál Silberhütte. Právě tam odtud se řada běžkařů vydává k nám do Čech a při tom si dávají zastávku na SKI chatě na Zlatém potoce. „Není tu otevřeno pořád, ale třeba v zimě se snažíme tu být každou neděli. Jsme tu vlastně široko daleko jedna z mála možných zastávek s občerstvením. Také sem vedou běžecké přeshraniční závody SKILAUF, teď zrovna měly být, ale není sníh, tak je to odloženo,“ uvedl Jiří Pitel.
Existuje legenda, kterou stále podporují lidé z okolí, že tam také roste světélkující mech. Prý je poblíž Goldabachu malá jeskyně, kde opravdu lze tento mech najít. Mně se to tedy zatím nepodařilo.
Ani výpravě z Tachova ne, ta si nejvíce užila první křupající sníh pod nohami a také dobroty v chatě. „Máme skvělou vedoucí organizátorku Kačenku, která všechno naplánuje, zorganizuje, zařídí, svolá. Vyjíždíme několikrát v roce na různé akce v okolí na kolech. K těm nejtradičnějším patří například prvomájová vyjížďka na řízky k německým sousedům a hromadným líbáním pod břízou. Svatomartinská zakončená martinskou husou, silvestrovská zakončená svařákem a pečením buřtů. A další příležitostně vyjížďky na různé akce, slavnosti.Také je tradiční novoroční (tentokrát bez kol) vycházka. Výpravu do Zlatého Potoka jsme domluvili při novoroční vycházce skvěle ji obohatil jeden z našich členů, který je průvodcem  Českém lese a provedl nás zajímavými místy, která jsou mnohým dodnes skrytá a některá z nich naše oči spatřily poprvé, jako třeba Hedvičina pila,“ popsala lednovou pěší výpravu jedna z účastnic Zdeňka Veselá.
MarS
.