Krajinky a pražská zákoutí Karla Šimůnka

31 května, 2023|Posted in: Články, Města, Obecné

Krajinky i pražské uličky, to jsou díla autora Karla Šimůnka, který sice má trvalý pobyt v Praze, ale stále utíká na chalupu pod Vlčí horu do obce Třebele. Nyní jsou jeho reálné obrazy k vidění i v černošínském muzeu.  Autor obrazů se narodil v roce 1949 v rodině hospodáře v Českém Brodě, takže jeho první roky se odehrávaly hlavně okolo stavení a na dvorku, bylo to krásné správné dětství, na které dodnes s nostalgií vzpomíná. „Už jako malý chlapec jsem stále sledoval svou maminku, která byla velmi nadanou malířkou, nádherně kreslila tužkou, uhlem i olejem. Dokázal jsem se dívat dlouhé hodiny jak pracovala a samozřejmě jsem se pokoušel ji napodobit. Na základní i střední škole jsem ještě maloval poměrně často, když ale pak přišly na řadu starosti nás dospělých a péče o vlastní rodinu, můj oblíbený koníček musel rodině ustoupit. A tak veškerý čas pohltil moje chlapecké sny o malování,“ usmíval se Karel Šimůnek, když připravoval obrazy k výstavě a ke každému přidal nějaký komentář, kde dílo vzniklo a jakou technikou.
Když pak k padesátinám dostal pan Šimůnek soupravu francouzských vodových barev, byl to zřejmě ten zlom, kdy následoval nákup papírů, pláten a dalších barev a autor se opět úplně ponořil do malování, a zkoušel různé techniky, vodové barvy, olejové i temperové. „To se nedá zapomenout, i když pak už zase vše vnímáte trochu jinak. Já nejraději maluji Prahu, kde bydlím a pak krajinky, to jsou takové dvě moje lásky mému srdci blízké. Některé obrazy jsme si vyfotografoval a udělal ze snímků krásné nástěnné kalendáře pro rodinu a přátele. I ty jsem nechal v muzeu k podívání. Jinak obrazy jsou samozřejmě i prodejné, ale až po výstavě,“ dodal autor výstavy v černošínském muzeu.
Výstavu můžete v černošínském muzeu vidět až do 24. června, poté začne prázdninová výstava na téma historická svatba, jinak je samozřejmě k vidění i stálá expozice.
*

Leave a Reply