POPEL A DÉŠŤ: VÝSTAVA NĚMECKÉ AUTORKY V MUZEU

5 srpna, 2014|Posted in: Obecné

Vernisáž výstavy „Popel a déšť“ německé umělkyně Marie Kurzok otevřela kontroverzní téma německých dějin. Autorka přenesla vlastní rodinnou minulost do umění a citlivě, leč bolestně, vylíčila spojitost mezi nacismem a svým současným osobním životem.

 

Malířka a básnířka z německého Řezna, paní Maria Kurzok, představila na vernisáži stříbrské výstavy několik obrazů, jejichž námětem bylo zpracování nacistické minulosti 3. generace. Obrazy představují výjevy vězňů či dozorců, případně vyjadřují pocity viníků i obětí, či zachycují palčivé momenty válečné doby.

Malování obrazů s touto tématikou se pro umělkyni stalo cestou vyrovnání se s rodinnou minulostí. Autorčina matka byla totiž dcerou dozorce SS v koncentračním táboře Mauthausen v Rakousku. „Svého dědečka jsem nikdy nepoznala,“ říká Maria Kurzok. „Rodiče o něm nikdy nemluvili a já ho nikdy neviděla. Maminka navíc zemřela brzy, bylo mi teprve 12 let. I přestože jsem nic netušila, cítila jsem dlouho jakousi zvláštní melancholii, která mě později vedla k uměleckému vyjádření svých pocitů. Až později jsem se dozvěděla o tom, že můj děda působil za války jako dozorce SS, což u mě vyvolalo obrovský šok.“

Po skončení 2. světové války byl podle slov Marie Kurzok její dědeček z rodiny vyhnán a o jeho existenci a činech se již příliš nemluvilo, rodina se od něj distancovala. Autorka si však toto rodinné stigma s sebou nesla dále. „Inspirace pro mou tvorbu je výsledkem jakýchsi vnitřních obrazů, které vídám dlouhá léta ve svých snech. Má tvorba směřuje k prolomení mlčení, které v naší rodině dlouhou dobu panovalo. To, že maluji tyto náměty, je vlastně nejen způsobem, jak se vyrovnat s osobní minulostí, ale i snahou ukázat, jak může zlá minulost zasahovat a působit až do přítomnosti.“

Výstava, kterou Maria Kurzok do Čech přivezla, je zcela neobvyklá nejen tematicky, ale i způsobem uměleckého zpracování obrazů. Jedná se většinou o akrylové malby zasazené v syrových kovových rámech, přičemž časté využití černé a sytě růžové barvy na bílém pozadí má skutečně silný potenciál diváka zaujmout a zároveň vyjádřit své poselství.

Jedná se o druhou výstavu autorky v České republice. Výstava tematicky navazuje na předchozí, která se konala v prostorách pracovního tábora Vojna u Příbrami v roce 2009. Dr. Helmut Wolf, ředitel Muzea hornictví a průmyslu v bavorském městě Theuern, který stříbrskou výstavu umělkyně uvedl, říká, že „místa konání výstav paní Kurzok korespondují s jejich tématem. Pracovní tábor Vojna u Příbrami sloužil pro shromažďování německých válečných zajatců, Stříbro je pak městem, kudy procházely tzv. pochody smrti.“ Výstava Marie Kurzok je podle jeho slov dramatickým zpracováním státních donucovacích opatření nacistické diktatury a ukázkou teroru na nevinných lidech, který je bohužel smutnou součástí česko-německé minulosti.

Výstava Marie Kurzok bude ve stříbrském muzeu umístěna do 23. srpna a vzhledem k umělecké kvalitě a naléhavosti tématu rozhodně stojí za návštěvu.

Sandra Štollová

 

 

autorka DSC_0005 DSC_0025 DSC_0036 DSC_0046