NAŠI UMĚLCI VYSTAVOVALI VE FRANCII

24 května, 2016|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

Tachovsko/Auch – Týdny Evropy, tak jsem jmenovala výstava autorských děl s mezinárodní účastí, která se konala v polovině května ve Francii, konkrétně ve městě Auch v gaskoňské oblasti. Na místě se sešli Francouzi, Italové, Španělé a nechyběli ani čeští umělci přímo z Tachovska. Za Klub výtvarníků Borska se tam prezentovali Jaroslav Juran z Dlouhého Újezdu, Marie Vítková z Mariánských Lázní a Jan Rybecký ze Stříbra. Spolu s nimi tam ještě jeli dvě mariánskolázeňské výtvarnice Jana Pěničková a Jana Sinecká. Jan Rybecký navíc přivezl ještě obrazy svého syna Pavla a také díla syna Martina.
„O výstavě jsme se dozvěděla od příbuzných, kteří sami navrhli organizátorům, že znají i české umělce a zajistili nám tak pozvání na akci, čehož si moc vážíme. Výstava byla jedinečná, organizátoři nás uvítali spolu s tamní starostou, který projevil radost, že se prezentují i Češi a velmi naše díla chválil. Na místě byly také sochy, šperky, další obrazy, viděli jsme benátské masky, taneční soubory, pro nás to byl velký zážitek,“ uvedla Marie Vítková.
Na vernisáži byla v nabídce také kuchyně a další prezentace z různých zemí. „Přinesli jsme k ochutnání české vánoční pečivo. To sklidilo úspěch, rychle se snědlo. Dále jsme tam měli mnoho českých prospektů našich měst v několika jazycích,“ dodala Vítková.
Jan Rybecký není žádným nováčkem, co se výstav za hranicemi naší země týče. I on si pokaždé přiveze spoustu krásných zážitků. „To víte, Francouzi jsou velice pohostinní a vstřícní.  Ochutnali jsme víno, to je tam jedna báseň. Byli jsme u jednoho vinaře, kde se to dědí z generace na generaci už dvě stě padesát let. Dal nám ochutnat ze všech sudů a ještě nám věnoval několik lahví vín. Bylo chuťově jedno z nejlepších, co jsem kdy ochutnal,“ usmíval se Rybecký, který dodal, že sám vinař byl velmi mohutný člověk, který navíc hraje ragby.
Čeští vystavovatelé se podívali i do okolí. „Viděli jsme oceán, několik pobřežních měst, navštívili jsme i Pyreneje – Gavarnii. Jeden den jsme tam byli a druhý tam bylo docela silné zemětřesení. Viděli jsme krásný  průvod s vysokými loutkami  La Comparsa -Banda Espagnole. Každý jsme tam pak nechali na památku nějaké své dílo,“ dodali čeští umělci s tím, že navázali zajímavé kontakty a jistě se ještě někdy do Francie podívají.
MarS
Foto: archiv Vítková, Rybecký, Sihelská
DSCF1695 DSCF1715 IMGP9097 IMGP9100 IMGP9160 IMGP9161 IMGP9162 IMGP9164 P5021661 P5021673 P5031723 sihelska1 sihelska2 sihelska4 sihelska5 sihelska7 sihelska10