HRAD SKÁLA V SOBOTU OŽIJE

23 června, 2016|Posted in: Města, Obecné

Hrad Skála u Přeštic se dostal do filmové historie a tento film bude představen 25. června přímo u zříceniny. Ke slavnostní premiéře nebude chybět ani pěkná středověká akce. Iniciátorem je Libor Marek z Přimdy. „Zvu všechny zájemce na Skálu od 14 hodin. Budou tam na vás čekat dvě skupiny historického šermu, oživené pověsti, příběh O lapcích, střelba z děl, repliky nádobí a mincí. To vše a ještě něco navíc čeká na každého, kdo dorazí na zříceninu nedaleko Radkovic. Dva průvodci se o vás dobře postarají,“ říká Marek.
Návštěvníci se musí držet červené turistické značky. „Sraz je na lesní křižovatce pod hradem a pokud chcete jet autem, tak prosím, respektujte zákaz vjezdu do Černého lesa,“ varuje dopředu Marek s tím, že velkou oporou pro přípravu akce mu byl obecní úřad z Příchovic pod vedením starostky Pavlíny Nohavové a Ludvíka Pouzy, který je velkým fandou historie.
Po odpolední části programu se zájemci přemístí do Příchovic, kde bude program pokračovat před kulturním domem. V 19.30 si na své přijdou rodiny s dětmi, protože vystoupí kejklíř a chůdař PET. Šerm-divadlo Clatonia představí Zamilované dějiny, což je nové vystoupení s nádechem humoru a skupina historického šermu Artus Bohemia uvede gotický turnaj pánů ze Skály.
Ve 21 hodin ožije zfilmovaný příběh hradu Skála. V KD bude v premiéře promítnut film HRAD SKÁLA pohledem Libora Marka a Josefa Babky, který pochází z edice Zříceniny neprávem opomíjené. Je plný neznámých příběhů, zajímavostí, pověstí, ale také záběrů, které lze vidět jen z ptačí perspektivy.
Autoři se do okolí Přeštic vrací po několika letech, protože v roce 2013 sklidili zasloužené ovace v Roupově. „Promítali jsme tehdy hned dvakrát po sobě pro zaplněný sál a večer se po dívídíčku s filmem jen zaprášilo“, vzpomíná Marek na úspěšnou misi. Filmový dokument o Skále vyjde opět na DVD nosiči a navíc budou vytisknuty tři zbrusu nové pohlednice. Vše prý vyjde v omezeném množství.
Závěr středověké akce obstará Šerm-divadlo Clatonia, které rozzáří Příchovice svojí ohňovou show. Název Inferno napovídá, že se jedná o věčný souboj dobra se zlem, souboj světla a tmy.
Samotný film, který budou moci návštěvníci akce v sobotu shlédnout se točil pouhé tři dny. Kromě ostřílených moderátorů Libora Marka a Josefa Babky diváci uvidí i oživené scény. Fanoušek historie si tak bude umět lépe představit život na hradě i v podhradí. „Snad nejvíce jsme si pohráli s pověstmi, které zajímají nejen malé, ale i velké. Díky trikovým efektům se v Dominikánském klášteře v Plzni zjeví duch pánů ze Skály. Jenže… Klášter už dávno nestojí, a tak jsme museli použít fikci. Místo kláštera posloužil kostelík ve Vícově u Přeštic. Krásné a starobylé místo. Přímo na hradní zřícenině se objevil Dlouhý Bárta, Juvarka a další postavy, které čtenáři znají jen díky lidovému vyprávění. Pověst o studni se z větší části natáčela i v okrese Tachov, konkrétně ve Starém Sedlišti, kde jsme objevili téměř dobovou studnu. Nejvíce práce dalo stříhání filmu,“ uvedl a popsal přípravy Libor Marek z Přimdy.

Ve složení kameraman Martin Horejš, Antonín Hříbal a Libor Marek vznikl film, který je lépe vidět, než-li o něm psát. Premiéra filmu je 25.6.od 21.00 v KD Příchovice u Přeštic. Program začíná ve 14.00 přímo na zřícenině (viz. plakát) a pak se aktéři přesunou do Příchovic. S

Foto: Ludvík Pouza

 

hrad Skala - nataceni 1 hrad Skala - nataceni 3 hrad Skala - nataceni 5 hrad Skala - nataceni 14 hrad Skala - plakat