ZA WESCHTOU V KRAMOLÍNĚ

8 června, 2016|Posted in: Obecné

Poté, co Ruda Weschta se svou 37 na dresu  dojel v Pacově na krásném třetím místě,  se už nemůžeme dočkat, až vyrazíme do Kramolína. Navíc oproti zmiňovanému Pacovu je Kramolín pro nás vlastně za humny. V neděli 5.6.2016 tak  po ránu vybaveni opět zvoncem a fandítkem vyrážíme povzbudit Rudu na druhý díl seriálu Buksa Ados motokros  MM ČR 2016 . Fanoušci motokrosu dobře ví,  že jezdí královskou třídu MX1.  Pro méně znalé nutno dodat, že krom MX1 se zde také jede ještě třída MX2, veteráni a ženy.
V Kramolíně na louce je zatím místa na parkování dost, dokonce i program mají. Později sice zjistíme, že v programu startovní  listiny nejsou úplné a  jsou v nich chyby, ale hlásí, že na startu se tentokrát objeví  další velcí Rudyho soupeři – „frantík “ Florent Richier, několikanásobný mezinárodní mistr ČR,   po dlouhých zdravotních útrapách se vrací Franta Smola, a jede i Václav Kovář.  Vypadá to, že dneska to bude slušnej mazec.
Stoupáme do kopce k depu, je znát, že v noci tu pršelo taky slušně.  Právě závodící dámy motokrosařky opět prominou, ale k trati ještě hned nemíříme, valíme rovnou do depa zjistit, jak to dopadlo s kvalifikací tentokrát. Rudiš sedmej – co víc si přát. Pustíme pár rádoby vtipných mouder, jak by měl jet :-):-Da  pomalu se přesouváme k trati neb start se blíží. Zatímco se s ostatními diváky začínáme shromažďovat u startu, kluci si ještě připravují startovní pozice. Pňovanský Petr Smítka dokonce neváhá a hlínu si nosí v hrstích , aby si porovnal to své místečko. No jo, na startu prostě mooooc záleží.;-)
A je to tady zase – MX1 stojí na startu. Ten můj žmoulá nervózně cigáro, mladá se ani nehýbe, jen upřeně hledí na startovní lajnu a mě zase rozbolel žaludek. Fakt nechápu, jak to máma a táta Weschtů a s nimi samozřejmě i doprovody ostatních závodníků můžou zvládat  bez toho,aby měli tzv. nervy nadranc.  Startovní melodie duní z repráků a motory řvou až se chvěje zem. V tom vlhku a dusnu atmosféra přímo na zhroucení a pak prásk ……. Rudy vyráží na krásné páté pozici. No to je bomba. Prvních pár kol se na pátém místě  drží, ale pak svou pozici bohužel přenechává vítězi z Pacova Michkovi.  Po odstoupení Richiera se vrací Rudy opět na pátý flek. Ke konci jízdy nám ho ale  předjíždí ještě pňovanský Smítka se start.číslem 8, a tak Rudy končí na 6. pozici. Nevíme, jak on, ale my jsme spokojeni moc.  Černošínský Patrik Liška tuto jízdu bohužel nedokončil kvůli technickým problémům s motocyklem.  Tak ještě kouknem na MX2 a pak zajdem zase  na skok do depa povzbudit Rudíka. Cestou  potkáváme u stánku s občerstvením pár dalších fanoušků z Těchlovic, Stříbra i Kladrub a prohazujem s nimi pár vět.
Při závodě veteránů bohužel dochází k ošklivému pádu a celý program se časově posouvá neb pro těžce zraněného závodníka musí přiletět vrtulník. Pád jsme osobně neviděli, vše se dozvídáme zprostředkovaně, na těchto závodech je fajn,že se info nese postupně ve vlně zezdola závodiště nahoru a obráceně, takže se postupně každý dozví vše, co chce. Vrtulník odlétá a na start jdou podruhé i ženy.
A přichází všemi očekávaná druhá jízda MX1. Situaci na startu už nemá cenu znovu popisovat, adrenalin je to neuvěřitelný a to jsme jen diváci, co pak ti kluci, co se tam paří v kožených botách, rukavicích a  helmách a čeká je minimálně 30 minut pořádné dřiny. Francouz Richier vyráží suverénně na prvním místě a tak jezdí s  náskokem i většinu závodu . Po chybě svůj náskok ztrácí a v předposledním kole ho po souboji předjíždí Jára Romančík. Ten se tímto manévrem stává vlastně vítezem druhé jízdy, Richier je druhý a třetí přijíždí Petr Smítka. My zatím kontrolujem, jak si stojí Ruda.  Jezdí  na pěkné sedmé pozici a na chvilku se prokousal  před ostříleného Bartoše na šestou . Bohužel, Bartoš si své místo několik zatáček před cílem vzal zpět, a tak Rudiš končí sedmý. Patrik Liška na náhradní motorce dojíždí na slušné 17 pozici.Je třeba dodat, že v obou jízdách MX2 suverénně vyhrál další francouzský jezdec stáje Buksa Ados Team  –  Jaulin Sulivan. Na jednu stranu odjíždíme domů opět spokojeni, že se Rudovi, ale i Smítkovi  vedlofakt skvěle a podali opravdu skvělé výkony. Po dvou závodech je Smítka celkově druhý a Weschta pátý. Na druhou stranu jsme smutní – další díly seriálu MMČR se pojedou v místech pro nás přeci jen vzdálenějších a  už hůře dostupných. A my u toho tudíž nebudem osobně, ale budem pouze trávit nedělní odpoledne u počítače a sledovat online časomíru, abychom výsledky věděli dřív, než pár vět utrousí večerní zprávy v televizi.  Trošku je nám líto, že do tohoto závodního kolotoče nijak nezapadá závodiště u nás ve Stříbře, které je pro oko  diváka podstatně přehlednější  než např. nedělní trať v Kramolíně.  Každopádně přejem klukům hodně zdaru.

 Monika Šavlová

DSC_0981 DSC_0870 DSC_0809 DSC_0784 DSC_0771 DSC_0768 DSC_0753 DSC_0745 DSC_0740.1 DSC_0737 DSC_0732 DSC_0726 DSC_0724 DSC_0723 DSC_0218 DSC_0207 DSC_0203 DSC_0197 DSC_0156.1 DSC_0132.1 DSC_0127 DSC_0112 DSC_0111 DSC_0086 DSC_0083 DSC_0076 DSC_0057 DSC_0056 DSC_0047 DSC_0023.1 DSC_0017 a