POLICISTÉ SE UČILI, JAK NA STRESOVANÁ ZVÍŘATA

13 srpna, 2016|Posted in: Obecné

Práce strážníka nespočívá pouze v řešení špatného parkování, či rušení nočního klidu. Strážníci, policisté i hasiči se poměrně často dostávají také k odchytům zvířat, které ovšem mohou skončit nepěkně pro obě strany.

A právě proto Městská policie Stříbro vyhledala odbornou pomoc u jednoho z nejpovolanějších v tachovském okrese. U provozovatele Záchranné stanice zvířat ve Studánce Karla Bobála. „Strážníci sice byli na školení, kde jim bylo vše vysvětleno, ale chyběla jim praxe. Tu jsme společně absolvovali tento týden,“ řekl Deníku Bobál.

Během dvoudenního semináře se tedy členům městské policie a hasičského sboru ukáže, jak správně postupovat při odchytu jak domácích mazlíčků, kteří se zatoulali, tak i divoké zvěře. „Odchyt domácího zvířete rozhodně není tak jednoduchou záležitostí jak by se někdy mohlo zdát,“ vysvětlil provozovatel záchranné stanice.
Pes, nebo kočka jsou většinou ve stresu a kvůli tomu může dojít ke zranění zasahujícího policisty.

„Naopak na druhou stranu při neodborném odchytu může být nepěkně zraněno zvíře,“ vysvětlil záchranář a dále navázal: „Při semináři, který má poukázat na možné situace, se kterými se zasahující mohou v praxi setkat, bude předveden správný odchyt a péče o různé dravce, například o sovy, či volavky. V tomto ohledu je při nesprávném zacházení poměrně velké nebezpečí pro obě strany.“

Městští policisté si tak během dvou dnů přímo v areálu záchranné stanice vyzkoušeli práci s odchytovými pomůckami, jako je například uspávací puška, nebo vystřelovací síť.

„Pokud se v průběhu školení objeví nějaký odchyt, tak bych rád vzal účastníky s sebou. Přeci jen nad to není, aby viděli, jak funguje opravdu reálná situace, popřípadě si jí i vyzkoušeli,“ uvedl Bobál.

Jak se ale vyjádřili stříbrští policisté, kteří se ve Studánce v odchytu zdokonalovali, pár kuriózních případů za sebou také již mají. „Dvakrát jsme odchytávali korálovku, dále například srnku,“ uvedl jeden ze zúčastněných.

Autor: Jindřich Sýkora
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/straznici-vi-jak-na-stresovane-zvire-20160810.html