PROMÍTALI DOKUMENT O STAVBĚ HRACHOLUSEK

14 srpna, 2016|Posted in: Obecné, Stříbro

 Dokument černá řeka z autorské dílny Jana Míkovce ze Stříbra promítali v sobotu večer v Rajské zahradě stříbrského muzea. Historie řeky Mže, vesnic z jejího okolí a následná stavba hracholuské přehrady přilákala desítky diváků. Film dle autora stále ještě doplňován, během let se postupně přidávají další nalezené snímky. „Původem jsem z Plzně, ale můj otec pochází z Malovic u Stříbra, takže jsme tam trávili víkendy či prázdniny. Táta je pětačtyřicátý ročník a  často vyprávěl o tom, jak tam kdysi dole tekla jen řeka, jak tam měli srub, nedaleko byla hospoda a tak. Jenže mě to v dětství samozřejmě tolik nezajímalo, to až pak v dospělosti, kdy jsem si řekl, že bych to chtěl vidět. Tak jsem začal pátrat po různých dobových snímcích. A jak vidíte, našlo se jich dost,“ říká s úsměvem čtyřiatřicetiletý Jan Míkovec, který se také rád věnuje sportu, turistice a fotografování.
Postupem času dokázal nasbírat stovky fotografií i starých map a v roce 2012 spatřil film světlo světa, jeho prvními diváky byli lidé právě z Malovic. “ Pak se to už doslechli starostové z okolí, a také mě zvali, takže jsem pak ještě promítal a vyprávěl v Erpužicích, Pňovanech, Butově, Čerňovicích a teď tedy ve Stříbře. Musím poděkovat hlavně těm, kteří mi zapůjčili fotky a že jich nebylo málo a dodnes je pořád, co dodávat,“ říká autor a vyzdvihuje jména Vladimír Lihun z Rájova, který s ním ve stříbrském muzeu vyprávěl, ten prý hodně času trávil s přáteli v dnes zatopených Dolanech, kam chodil do modelářského klubu a na volejbal. Svými slovy přispěla také Dagmar Dostálová z Mariánských Lázní, která má u Čerňovic chatu. Původně ji jako rodina měli dole u řeky, kde je dnes již zatopený prostor. Další snímky do filmu půjčil Josef Hanzlík ze Stříbra a velký podíl na tvorbě dokumentu měl i Jiří Záleský z Butova, který zemřel a byla mu tak v muzeu věnována vzpomínka.
Mezi návštěvníky seděl také velký fanoušek historie z regionu Miroslav Löbl Suchel. „Bylo to nad moje očekávání, autor se do toho opravdu pustil s nadšením, což je na výsledku vidět. Dokázal si oběhnout všechny pamětníky, dohledal mnohé a celek stojí za to. Pro mě je to skvělý zážitek, týká se to mého okolí, kde žiji, kde jsem součástí. Autorovi moc děkuji, dal si s tím hodně práce,“ říká divák.
Jan Míkovec děkuje všem účastníkům, stříbrskému muzeu za zázemí.
MarS
IMG_6745 IMG_6746 IMG_6748 IMG_6749 IMG_6750 IMG_6752 IMG_6753 IMG_6755 IMG_6761 IMG_6763 IMG_6765 IMG_6767 sss