Vyprávěla o ZOO v Schonbrunnu

23 října, 2017|Posted in: Obecné

V pátek 20.10. v rámci klubového večeru proběhlo v kladrubském regionálním muzeu povídání o ZOO Schonbrunn. Opět se potvrdila skutečnost, že o tento druh zábavy pořádaný RMK nemají Kladrubští zájem. Dorazily tři osoby. Zooložka Simona Gábrišová je dcera milovníka koní a majitele kladrubské PONY FARMY p. Krause ze Stříbra , takže se sál muzea přeci jen částečně zaplnil, neb na její promítání dorazili její příbuzní a přátelé ze Stříbra a okolí.

Paní Simona si pro přítomné perfektně připravila promítání série fotografií,v němž je zevrubně seznámila s historií nejstarší ZOO na světě, a taktéž detailně s jednotlivými pavilony, které jsou tam v současnosti. Vznik ZOO se datuje k roku 1752, kdy jej údajně založil manžel Marie Terezie. Základem je osmiboký tzv. snídaňový pavilon, z něhož bylo možno sledovat jednotlivé výběhy s různými druhy zvířat. První slon byl dopraven do ZOO v roce 1770 a v r. 1906 se zde narodil první sloní potomek chovaný v zajetí. V roce 1828 daroval egyptský král císařovi první žirafu. Přesun byl bohužel tehdy velmi složitý a žirafa si zažila opravdové peklo, než byla do ZOO dopravena. Každopádně vyvolala v té době novou vlnu módy, takže se nosilo oblečení se žirafím vzorkem,  dekory s žirafou se používaly i na polštářcích atd, a dokonce v cukrárnách se objevovaly dorty ve tvaru žiraf.

V akváriích v současné době krom široké škály živočichů mají i různé druhy medúz, které se zde daří velmi dobře rozmnožovat. K populárním patří rovněž nově zrekonstruovaný pavilon ledních medvědů, ale opravdovou raritou je pavilon s pandami a koalami. První pár pand se do ZOO dostal v roce 2003 a od té doby se mu zde zadařilo zplodit v r. 2007,2010 a 2013 po jednom mláděti, v roce 2016 dokonce dvojčata. Paní Simona při vyprávění o těchto úžasných tvorech rovnou upozornila na skutečnost, že ve dvou letech života se každé mládě dle světové smlouvy vrací zpět do Číny.

Sama paní Gabrišová se už roky stará o medvídky KOALA. Posluchačům pustila srdceryvný pláč vztekajícího se medvěda, který všem připomínal jelena v říji, a od tak malého a milého zvířátka by ho rozhodně nikdo nečekal. Fascinujícím zážitkem, o něž se dále s posluchači rozdělila, bylo video porodu malé koaly. Zjednodušeně popsáno: Plod připomínající malou fazolku se vysouká z kloaky a pomalu se dosouká o kousek dál do vaku. Pokud se mu tato cesta nezdaří, bylo jasné, že šlo o slabšího jedince, kterému nebylo souzeno přežít.Pokud ano, ve vaku se na další 4 měsíce přisaje k bradavce a teprve pak si dovolí vykouknout z vaku ven, po dalších dvou, cca v 6 měsících mládě vak opouští.

Snad příliš razantní odmítnutí jakýchkoliv dotazů v průběhu promítání způsobilo, že po cca třičtvrtěhodinové prezentaci měli zúčastnění jen několik dotazů. Nicméně i tak se dozvěděli,že např. pro pandy se dováží jejich jediná potrava – tj. bambus – pravidelně několikrát v měsíci až z Francie a v ZOO je pro toto připraven speciální box se zavlažováním a chlazením. Z Anglie se pak dováží eukalyptus právě pro koaly. A dováží se několik druhů, neb stejně jako u lidí, i každá koala má ráda něco jiného.

I přes tvrdou slupku, za níž se paní Simona schovávala, bylo na této zajímavé ženě znát, že má svoji práci opravdu velmi ráda a pro koaly by prostě klidně i dýchala.

Monika Šavlová

 

DSC_0971 DSC_0974 DSC_0977 DSC_0979 DSC_0982 DSC_0984