SULISLAVŠTÍ RACHTÁČI V AKCI!

30 března, 2018|Posted in: Domácí dílna, Obecné

 Sulislav je jednou z mála obcí na Tachovsku, kde poctivě dodržují staré tradice. Před čtrnácti dny vyrazila děvčata po vsi, aby s malým miminkem představujícím příchod jara, obešla všechna stavení. Minulý týden byla květná neděle, kdy chodili chlapci s nařezanými větvičkami a nosili je hospodářům, aby měli dobrou úrodu. Tato tradice, bohužel, po válce zanikla.
Na zelený čtvrtek ale odletí zvony do Říma, a to začne sulislavským chlapcům perná práce. Opráší trakárky, řehtačky a další rachtadla a chodí po vsi zvony nahrazovat. Začínají ve čtvrtek v poledne, pokračují večer. V pátek chodí čtyřikrát, začínají ráno v šest. V sobotu jdou ráno a pak dopoledne už chodí ve skupině pro výslužku. Sulislavští kluci jsou tak prvními v regionu, kteří ochutnají velikonoční vajíčka.
Těší se na ně i desetiletý Jan Heřman. „Já už chodím třetím rokem. Říká se, že zvony odletí do Říma a my vlastně místo nich zvoníme, tedy rachtáme. Vždycky nás vedou velcí kluci, letos Martin Capouch a Marek Strohschneider. Ani mi nevadí, že musím o prázdninách tak brzy vstávat,“ uvedl chlapec.
Kluci mají letos šest nových trakárků. „No, za ta desetiletí se nám ty nejstarší už rozpadly. Sem tam něco bylo opravené, ale stejně už to je špatné. Tak jsme museli klukům nějaké vyrobit. Domluvili jsme se tu tři chlapi a vyrobili jsme šest kousků, aby děti něco měly. Myslím, že to dopadlo dobře,“ smál se Vladimír Finna, který přivedl i tříletého Filipa, což byl nejmladší účastník výpravy.
A jak vypadají opravdu stará řehtadla, to nám ukázal Antonín Strohschneider. „Netuším, jak je to staré, já to podědil, ale chodil jsem s tím rachtat už před čtyřiceti lety. Ale to nepůjčím, to je moje osobní vzpomínkové,“ smál se.
MarS