V prašném Pacově Weschta šestý, Liška sedmý

10 května, 2018|Posted in: Obecné

Tento začátek sezóny zdá se býti poněkud nešťastný, povzdechl si asi už v dubnu leckterý fanoušek motokrosu a my spolu s ním. A nemyslíme tím změnu hlavního sponzora, kdy už Mezinárodní mistrovství ČR nenese název Buksa Ados, ale Kůta MMČR. Jde o to, že hned do prvního závodu seriálu dne 1. dubna .2018 v Kaplici nemohl nastoupit v zimní přípravě zraněný Jára Romančík a Martin Finěk, nejezdí letos ani Michal Bárta. A v Pacově 6. května už pro zranění nemohl startovat ani Petr Smítka, ani maďar Szvoboda. A to je řeč jen o třídě nejvyšší, tj. MX1, neboť tam startuje náš nejoblíbenější jezdec a tím je Ruda Weschta #37, kterému jsme právě do Pacova vyrazili fandit. Nicméně ani tomu se na začátku sezóny nevyhnuly problémy a starosti. Musel narychlo měnit tým a to na klidu nikomu nepřidá. Nelze nezmínit i třídu MX2, kde si velmi dobře vede černošínský jezdec Patrik Liška, který startovní číslo 239 vyměnil za 5. Bohužel toho postihly velké bolesti zad a tak svedl především boj sám se sebou.
O tom, že třída Veterán bude opět v režii Martina Žeravy, kterého problémy stáje dovedly do závodního dresu týmu BUKSA, nikdo ani na chvíli nepochyboval. Zkusil dokonce, jak bývalo dříve jeho zvykem, i tentokrát odstartovat i ve třídě MX1, ale pád v první jízdě ho vyřadil ze hry, a tak se soustředil jen na svoji kategorii.
Ženskou kategorii jsme opět vypustili. Klasicky zde kralovala jednoznačně Steffi Laier týmu Buksa Ados a to v obou jízdách.
A už je tu start třídy MX2. Startovní znělka duní, pořadatelé ještě ve fofru dokropují trať, neboť několik dnů trvající sucho je na stavu trati hodně znát. Lišák, ač s bolavými zády, se statečně pere se silnou konkurencí. V čele závodu si to rozdávají i tentokrát jezdci týmu Buksa Ados, Francouz Sulivan Jaulin s Martinem Krčem, bojovat s nimi na předních pozicích zvládá Richard Sikyňa. Podobný průběh má i druhý závod, celkově vítězí Sulivan Jaulin. Patrik Liška vyhrál tentokrát především sám nad sebou a celkově se umístil na sedmé pozici. Myslíme si, že spokojen je i on, neb kdo zažil bolavá záda, ví, jak nepříjemné to je a jezdit a skákat k tomu ještě na motorce……
Po 14 hodině přichází ke slovu první jízda třídy nejvyšší, třídy MX1. Diváky strhne především souboj o vítězství Vaška Kováře, který obléká dres HT GROUP RACING Team s Martinem Michkem, team Buksa Ados. První místo nakonec uhájil Václav Kovář. Třetí místo bere Kovářův týmový kolega Marek Sukup. Ruda Weschta projíždí na sedmé pozici. V druhé jízdě si situace vepředu opakuje, akorát prvenství tentokrát uhájil Michek, a třetí projíždí cílem zkušený borec Petr Bartoš, kterému se v Pacově náramně daří. Ruda Weschta dojel šestý a tato pozice mu patří i celkově. I když to zatím asi není úplně přesně, co by si Ruda a samozřejmě my s ním představoval a přál, věříme, že v dalších závodech se Ruda posune o kousek výš.
Monika a Milan Šavlovi