TIP NA VÝLET – DOBŘÍV

9 května, 2018|Posted in: Města, Obecné, Ostatní, PRO ŽENY

Dnes čtenářům představím Dobřív. Řeknete si proč, ale až dočtete, budete se tam sami chtít jet podívat. Obec Dobřív se nachází v okrese Rokycany a leží na Padrťském potoce – což je vlastně u říčky Klabavy. Obec je poměrně veliká, Wikipedie udává kolem 1 300 obyvatel. Co je však na tomto místě zajímavé?
Je toho opravdu dost. Postupně budu představovat. Dobřív by se dala nazvat okrajem CHKO Brdy. První zprávy o obci spadají ke 13. století. V obci prosperoval železářský průmysl, díky kterému tam byl a dodnes je k vidění vodní hamr. Nyní prochází rekonstrukcí. Dojdete k němu několika směry, já doporučuji krásnou alej, kde je 16 nádherně vzrostlých lip srdčitých, nebo-li malolistých. Jde o památné stromy.
Cestu k aleji vám otevře starodávný most, kterému se říká Švédský.  U něj je i plastika  Jana Nepomuckého z 18. století.
Až se budete vracet od hamru zpět, můžete to vzít po druhém břehu. U mostu je starodávná hospoda, kam dle domácích moc rád chodíval herec Národního divadla Jindřich Mošna. Hospoda je krásná zvenčí i uvnitř. Vedle vchodových dveří si můžete všimnout i tabulky s ryskou, která připomíná velkou srpnovou záplavu z roku 2002.
Co ale chci hlavně říci, celá Dobřív je kouzelná. Je tam totiž chaloupka za chaloupkou, mnoho nádherných roubených staveb, ideální místo pro romantiky, jako jsem já, nebo pro filmaře.
Obec rozhodně stojí za podívanou, potkala jsem tam i spousty cyklistů, je dosažitelná všemi způsoby.
MarS
.
.