JDU JEŠTĚ DO SAUNY, PRO PSA PŘIJDU POZDĚJI! POZNATKY Z ÚTULKU A OSTUDA LIDSKÉ RASY!

4 července, 2018|Posted in: Obecné, Zvířata

Tachovský útulek U Šmudliny už pociťuje nástup letních prázdnin. Ty každoročně přinesou tak zvaný stop stav, kdy se nedaří adopce pejsků, zatímco kotce jsou zcela přeplněné.
.
Více uvedla vedoucí tachovského útulku Gabriela Jägerová. „Začaly dovolené, a to je hned znát. Lidé mají teď jiné, veselejší starosti. Máme plné kotce a nikdo se nejde podívat a vybrat si pejska, když jedou pryč. Už tak těžkou situaci nám navíc ztěžují nezodpovědní majitelé psů, kteří se o svého ztraceného psa hlásí za několik dlouhých hodin nebo dokonce až za několik dnů. Jen tento týden bylo v Tachově odchyceno už několik psů, a to je teprve první týden prázdnin. Do toho hlásí nálezy okolní obce Staré Sedliště, Halže, nálezci z Lesné, osad kolem Plané, ze Stříbra. Situace je prostě už neúnosná. Naprostá většina psů se nakonec vrátí zpět do své rodiny a tedy k původnímu majiteli. Víte ale, co to ale znamená pro obecní pracovníky, vedení obcí, městskou policii, náš útulek? Jeden pejsek zaměstná velké množství lidí, zabere to spoustu času, peněz na naftu, veterinu atd. Tyto situace přivádí do stresu mě, i mé kolegy. Jsme v současné době úplně přeplnění. Máme psy v útulku, v dočasných péčích a péči nám ztěžuje i péče o dvě fenky, které nám porodily štěňata. Jedna je od bezdomovce z Tachova. Druhá byla odchycena vysoce březí v rekreačním středisku Sycherák. Pokud bychom museli přijmout od městské policie odchyceného psa – musím hledat místo v jiném útulku,“ stýská si Jägerová, která sama ani neví, jestli si dokáže užít nějakou svou dovolenou.
.
Když o umístění do útulku zavolá jiná obec, může prý odmítnout. Ale lidé volají hlavně k ní, neb konkurenční poplatky jsou různé a Tachov patří zatím k těm levnějším. „Mohu odmítat, ale většinou stejně všichni čekají na místo u mě, protože se ceník za umístěné psy v konkurenčních útulcích dost liší. Zatímco u nás se zaplatí jednorázový poplatek 5000 korun za psa,  jinde se platí za den pobytu zvířete. Další velký problém bývá s majiteli odchycených psů. Jsou dost lehkomyslní. Buď se často odchytávají totožní psi, majitelé prostě na jejich zabezpečení kašlou. Ví, že je jejich pes buď na MP nebo v útulku – tak si vyřídí vše, co potřebují, nakoupí, stihnou saunu, bazén. A pak si teprve psa vyzvednou – ano, toto je skutečnost. Toto mi řekla naposledy majitelka fenky, která je u nás několikrát do roka a už mám na ni uložený kontakt. Na otázku: Čekám na vás už tři hodiny, vyzvednete si jí? Odpověď: Já jsem byla po práci ještě nakoupit a chodím každou středu ještě do bazénu plavat a do sauny! Ale nejčastěji lidé řeknou, že nechali ztrátu psa do druhého dne. Ale už nevidí následky – někdo se o něj musí prostě postarat! Pokud je pes v kotci na služebně MP, řeší si to oni. Pokud je pes přes noc u mě, chci po majiteli 150 korun, což je poměrná částka za to, že se vám někdo o psa stará, pravidelně venčí, má kvalitní žrádlo a vodu, čisté spaní. Služba jezdí do útulku každé tři hodiny. Když jde pes domů, musím vydezinfikovat komplet celý kotec, vydezinfikovat odtokový kanál, vysvítit UV lampou, vydezinfikovat misky, pelech, vyprat všechny deky. A přesto se nejčastěji setkávám s arogancí, nespoluprací a ještě kolikrát dostanu vynadáno.  To je taková řehole,“ je smutná z chování lidi majitelka tachovského útulku U Šmudliny Gabriela Jägerová.
Každá pomocná ruka dobrá…
Fota nových pejsků k adopci. Více info hledejte na http://www.utulek-tachov.cz/