DVOJICE, ZÁTIŠÍ, PORTRÉTY

20 října, 2018|Posted in: Obecné

Dvojice, zátiší, portréty – přesně tak se jmenuje výstava pana Vladimíra France, která je k vidění v kladrubském regionálním muzeu od 19.10. 2018. Vernisáž k této výstavě zahájil na přání vystavovatele pan Jiří Čechura, s nímž jsou roky velmi dobří přátelé. Kdo zná pana učitele Čechuru, dobře ví, že je to puntičkář a tak hned v úvodu zdůraznil, že Vladimír Franc není klasický rodilý Kladruban neb se narodil v části Kladrub zvané Pozorka ,  a to roku 1947. A protože je Pozorka je vlastně takové „podhradí“ překrásného kladrubského kláštera, už samotný pohled na něj podněcoval v malém Vládíkovi touhu tyto pohledy, a nejen tyto , zvěčňovat. Rodiče mu proto koupili fotobox .  Hošík tehdy velice obdivoval zdejšího kostelníka pana Myšáka. Ten se také  stal jeho prvním modelem. Pan Myšák  byl pro změnu z tvorby malého 8-letého klučiny tak nadšen, že se dá říci, že věčným chválením prohloubil jeho zájem o focení.

V mládí, když se mu podařilo na brigádách vydělat nějaké peníze, pořídil si svůj první fotoaparát na kinofilm. V tu dobu bylo v Kladrubech pár dobrých fotografů, mezi nimi např. farář Koukl, a za nimi chodil pro další rady a znalosti.
Později v dospělosti začal řešit dilema, jestli se fotografií živit anebo zůstat u fotografování jen coby u koníčka. Rozhodl se pro druhou variantu. Nicméně jeho tvorba se  po revoluci stala i tak světově známou. Na Kladruby však nikdy nezapomněl. Již jednou před lety vystavoval na zdejší faře svoje díla coby vzpomínku na bývalého faráře Koukla. A nyní s radostí přijal pozvání zdejšího muzea.  Takže pokud se v průběhu dalších tří týdnů budete nudit, zajeďte kdykoliv v době od 10 do 16 h ,krom pondělí, do Regionálního muzea Kladrubska, a výstavu si prohlédněte. Je opravdu excelentní. Navíc je zde současně i výstava s názvem Benediktíni, kde se můžete seznámit s bližším životem tohoto řádu.
Monika Šavlová
.