OBNOVILI ROTAVSKÝ KŘÍŽEK

18 října, 2018|Posted in: Obecné, Příroda

Od kaple svatého Vojtěcha na vrchu Sklená se vydali lidé, kteří se chtěli zúčastnit vysvěcení nového rotavského křížku, který se nachází téměř v polovině cesty z Kraslic do Rotavy. Křížek už na místě kdysi stál, ale léta a také ruka vandalova se na něm hodně podepsala. V posledních letech jej připomínal už jen poslední kámen na zemi.
A to se nelíbilo Jaromíru Kohoutovi a jeho manželce z Kraslic. „Chodíme tu pravidelně na procházky a moje žena říkala, jaká je to škoda, že už tu ten křížek není. Že by bylo jen dobře, kdyby se tu opět objevil. A já jsem si řekl, proč ne? A poprosil jsme své přátele o spolupráci a toto je výsledek,“ uvedl Jaromír Kohout.
Vysvěcení provedl kraslický farář Peter Fořt. „Já jsem moc rád, že si to někdo vzal za své a dotáhl to do zdárného konce. padl zde i názor, že bychom se zde u křížku mohli každoročně scházet a mít zde nějakou poutní slavnost,“ těšilo by možné setkávání u Rotavského křížku Petera Fořta.
Tuto cestu využívají často lidé z Rotavy i Kraslic ke svým procházkám, jako například geolog Petr Rojík. „Šlo o bývalou středověkou obchodní cestu, která spojovala Prahu a Erfurt v Durinsku. Říkalo se jí Erfurtská solní stezka. Křížek byl akorát na vrchu a Krasličtí si vždy stěžovali při namáhavé cestě vzhůru, že  jr to Rotavský křížek. A ti, co šli pomalu nahoru z Rotavy zase křížek přičítali Kraslickým,“ vysvětloval Peter Rojík z Rotavy.
Z Kraslic se přišla podívat Zdeňka Sieglová. „Já to beru jako stálou památku, která zde vždy bývala a myslím, že je správné si tyto památky uchovávat a vážit si jich,“ myslí si kraslická návštěvnice.
Slovo autorky: Jako procházku mohu doporučit, na cestě je pěkná kaple. Je to sice z každé strany stoupáček, ale jen cca 15 minutový. Kromě krásné přírody a obnoveného křížku – koukejte i pod nohy. S panem geologem jsme našli krásný jaspis.
MarS
.