PUTOVÁNÍ DO SANTIAGA ANEB SVATOJAKUBSKÁ CESTA

29 dubna, 2019|Posted in: Obecné

O tom, jak se stal z ředitele cestovky poutníkem přišel v pátek 26. dubna do Regionálního muzea Kladrubska povyprávět pan Jan Bím. Zároveň tím zahájil vernisáž k výstavě jeho fotek s názvem Svatojakubská cesta.  V průběhu vernisáže  promítal i další fotky z jeho cesty do Santiaga de Compostela.

Návštěvníkům vyprávěl o tom, že pouť  do tohoto vysněného svatostánku podnikl již dvakrát. Poutnictví mu změnilo život. Uvědomil si, že už nechce být ředitelem cestovky a řídit někoho nebo někomu život. V průběhu putování prý člověk prvních pár dní řeší stále to, co nechal za sebou. Starosti pracovní, rodinné. Ale vše tísnivé z Vás postupně spadne. Čím déle jdete, tím prý víc řešíte jediné …kam v daném dni dojít, kde složíte hlavu, co dáte do úst. Řešíte  puchýře, sucho nebo pro změnu déšť, chlad.  A postupně se cítíte volněji a volněji. Tím se prý i omladíte. Povyprávěl o člověku, kterého když potkal poprvé, šel o berlích, mluvil o tom, že mu diagnostikovali těžkou nemoc, měl zchromlé prsty  a lékaři mu dávali jen pár týdnů života. Nicméně díky poutnictví se z kritického stavu dostal, a Jan ho potkali i po mnoha měsících znovu a znovu. Pan Bím prostě věří, že poutnictví může lidi i uzdravit anebo jim prostě alespoň život prodloužit a naplnit je štěstím.

Podělil se i o své pocity ze setkávání s poutníky z celého světa. Do Santiaga prý v současné době cestuje např. i hodně Korejců.  Nadchlo ho právě to, že se poutníci nebaví o běžném civilizačním životě, ale právě jen o zážitcích ze svých cest. Akorát ho zaráží tzv. novodobí poutníci, jejichž počet prý vzrostl v průběhu posledních 4 let, která putují se sluchátky v uších. To je prostě pro pana Bíma nepochopitelné neb jemu při jeho poutích jde právě i o ticho anebo naopak zvuky z přírody.

V Kladrubech žije paní Hana Ulrichová, která se v roce 2009 též do Santiaga vypravila a opravdu tam i došla.  Samozřejmě si povídání pana Bíma nenechala ujít a když ji požádal, aby přítomným i ona přiblížila své pocity a zážitky, nenechala se  dlouho prosit a pustila se do vyprávění.

Opravdu velmi příjemný večer utekl jako voda a návštěvníci si odnášeli domů spoustu zvláštních pocitů. Někteří se dokonce nechali slyšet, že by možná i takové pouti též zapřemýšleli.  Tak se necháme překvapit, možná za pár let uvidíme fotografie některého dalšího kladrubského poutníka.

Monika Šavlová

Foto: Monika Šavlová, Jan Bím

.