LUBOMÍR ZAORÁLEK NAVŠTÍVIL KLADRUBY A BOR

5 února, 2020|Posted in: Obecné

Tachovsko – Ministr kultury Lubomír Zaorálek navštívil ve středu Tachovsko. Jeho první kroky směřovaly do kladrubské katedrály, kde je návrh na vložení této památky na seznam UNESCO.  Tam jej uvítal místostarosta Kladrub Matěj Havránek a také kastelán Milan Zoubek. Poslanec Václav Votava a senátor Miroslav Nenutil se ministrovi snažili vysvětlit, proč právě kladrubská katedrála si zaslouží takovou pozornost.
Podle ministra Lubomíra Zaorálka to ale není jednoduché. „Věřím, že Santiniho stavba je opravdu jedinečná, ale dostat se na tento seznam není jednoduché. Jako Česká republika už tam máme mnoho památek, dokonce mnohem více, než jiné země a nelze vždy doporučovat stavby vzájemně si podobné. A také se pohlíží na jedinečnost a neobvyklost kultury,“ vysvětloval mimo jiné Zaorálek.
Ministr se pak vydal do kladrubského muzea, kde byla také živá debata o kultuře na Tachovsku, které se účastnili starostové obcí a pracovníci muzeí, MKS a knihoven. Tam měli všichni přítomní možnost zeptat se, na vše, co je zajímá, i na to, proč se kultura méně podporuje či jak získat reklamu a prostředky na akce a opravy kulturních stánků.  „Já bych kromě peněz více kvitoval možnosti podpořit začínající kapely, nebo divadla. Pořád se investuje do velkých kulturních akcí a kapel, začínající pak ani nemají šanci vůbec prorazit. Každý začátečník naráží na to, že prostě buď nevystoupí nebo je jeho vystoupení v naprosto nevhodném čase a většinou mimo hlavní pódium. Tam bych třeba rád viděl pomoc,“ řekl Michal Laško, herec a muzikant.
Beseda se nesla v přátelském duchu formou otázek a odpovědí. Poté se pan ministr odebral k návštěvě borského zámku.
MarS
.