STŘÍBRSKÉ ŠVADLENKY POMOHLY I PLZEŇSKÝM SENIORŮM

8 dubna, 2020|Posted in: Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY

Celkem 210 šitých roušek poslaly stříbrské švadlenky do plzeňské Domovinky, která pečuje o seniory. Roušky Domovinka předává jak svým sociálním pracovníkům, tak seniorům, o které služba pečuje.
„Naši zaměstnanci už roušky dostali, takže tyhle stříbrské půjdou hlavně k seniorům, kde ještě stále roušky nemají, nebo mají pouze jednu. Chtěla bych do Stříbra vzkázat veliký dík, vím, že sami tam roušky potřebují a ještě se obětovali pro lidi z jiného místa. Je to opravdu veliké gesto a moc si toho vážíme. Stříbrští, díky,“ vzkazuje ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.
Roušky šily ženy ze Stříbra, které i založily skupinu Šijeme roušky pro Stříbro. Zakladatelkami jsou Alena Bradáčová a Stanislava Svobodová. „Ten první krok byl, že jsme si uvědomili, že naše prodavačky, ačkoliv jsou mezi spoustou lidí, pořád nemají žádné ochranné pomůcky. Roušky chodily přednostně do záchranných složek, což je samozřejmě dobře, ale je potřeba chránit i další lidi a o to jsme se chtěly postarat my, stříbrské šičky,“ uvádí Svobodová.
Materiál zpočátku sháněly mezi lidmi, pak se ale do akce zapojilo i samotné město. „Místostarosta Karel Lukeš nám nabídl pomoc, zajistil látky, tkalouny, gumičky, dobrovolní hasiči stříhali tkalouny a my ještě skupinu, kde bylo 27 švadlen, posílily o střihačky. A vše běží jako po drátku, šije se, stříhá, dobrovolníci rozvážejí na potřebná místa. Teď ale potřebujeme pár dní oddych, už nemůžeme,“ říká Stanislava Svobodová za celou skupinu.
Systém rozdávání roušek pomáhá hlídat i Nikola Benešová. „Poptávám se lidí, kdo potřebuje, kam bychom ještě měly dodat. Moje kamarádka Petra Kuglerová je zdravotní sestřičkou a ona právě připomněla i Domovinku, kde kdysi také pracovala. Tak jsem to na holky zkusila a byla hned pro. Musím říct, že mě moc potěšila soudržnost stříbrských švadlenek a města. Chci jim touto cestou moc poděkovat za podporu,“ říká Benešová, s tím, že teď také řeší žádost přátel z Itálie, kde také neustále shání roušky.
Kdo ještě nemá roušku a potřebuji ji opravdu jen pro osobní potřebu, může si pro ni dojít ke vstupu stříbrské radnice, kde hned za dveřmi mají rouškovník, který stále doplňují.
mARs
.