MODELY HRADŮ VÁS ZAMĚSTNAJÍ TŘEBA NA ČTYŘI MĚSÍCE

5 března, 2021|Posted in: Domácí dílna, Obecné

Jan Bednář z Nýřan od dětství skládal různé modely z časopisu ABC. A to ho drží dodnes, kdy je mu 38 let. Nyní se ale věnuje tvorbě maket českých hradů. A když ho to opravdu chytne, dokáže takový hrad například v poměru jednu ku dvěma stům vytvořit třeba do čtyř měsíců.

Kromě klasických modelářských věcí, jako jsou například nůžky, papíry, barvy, je potřeba mít na podstavu stavební polystyren, takzvaný extrudovaný. Ten slouží jako hlavní nosná část a v závěru se dobarví například jako kamení, či zemina. Kromě stříhání nůžkami si tedy také užijete řezaní skalpelem. Podle Jana Bednáře je k tomu dobré kovové měřítko, protože plastové byste si velmi brzy zničili častým přejížděním skalpelu.

Všechny potřebné věci se v dnešní době dají koupit všude. Zakládní potřeby v papírnictví, zbytek pak v obchodech pro modeláře. A co nemají v kamenném obchodě, lehce najdete prostřednictvím internetových stránek. A pak přijde na řadu to nejdůležitější. „Musíte mít chuť si k tomu sednout, mít trpělivost a zapomenout na čas,“ dodává Jan Bednář.

MarS

.