MODRÁ KERAMIKA ZE STŘÍBRA

6 dubna, 2021|Posted in: Domácí dílna, Obecné, Stříbro

V malé stříbrské dílně se rodí takzvaná modrá keramika. Jde o výrobky, které nesou určitý barvený odstín do modra a je mezi lidmi velmi ceněný. Keramiku vyrábí Markéta Koblenová s Petrem Markem. Jejich produkty dostaly certifikát Místní výrobek ze západu Čech.

Modrá keramika ze Stříbra

„Než vdechnete hlíně život, postavíte jí tělo, je to jako s lidmi,“ říká Petr Marek. A tak se na hrnčířském kruhu vytáčí tělo, noha, hlava, postupně se dál ručně tvoří ucho a další detaily. Pod šikovnýma rukama roste hrnek, džbán, miska. Žádané jsou také lustry, které při rozsvícení pustí na strop světelné body různých tvarů, třeba lístků, trojúhelníčků nebo hvězd. Ručně zde vznikají také oblíbení andělé různých velikostí.

Punc všemu dává glazura

Po uschnutí a vypálení lze ještě keramiku obohatit glazurou. Ve Stříbře jde nejvíce o modrou barvu a tím se stala v kraji originální. Lze si i domluvit odstín. Modrá keramika se tak uchytila, že i žádají lidé i dalších regionů na trzích ji obdivují davy zájemců a Místní akční skupina Český Západ ji také ocenila certifikátem jako jedinečný originální produkt.

.

Video z dílny ZDE:

.