STŘÍBRSKÝCH 100 LET – NOVÁ KNIHA Z PERA FRANTIŠKA SAMCE

21 srpna, 2021|Posted in: Obecné

V podkrovním sále stříbrského muzea se v páteční podvečer konal slavnostní křest. Ten se měl původně odehrát už v loňském roce, ale z důvodu koronavirových opatření k němu nedošlo, jak uvedl místostarosta Karel Lukeš, který všechny návštěvníky uvítal. „I když došlo ke zpoždění, věřím, že vás všechny kniha zaujme, je plná zajímavých informací, fotografií, dozvíte se opravdu mnoho věcí. A samozřejmě vám ji autor i podepíše,“ řekl mimo jiné.

*

Autor František Samec odpovídal i na dotazy a zavzpomínal na svého zemřelého kolegu. „Je to i vzpomínka na mého přítele Karla Jandu, se kterým jsme dlouhá léta pídili po různých historických informacích a snímcích. Ta historie samozřejmě není vždy veselá, jde i o válečné časy, kdy se děly smutné věci, ale tak prostě dějiny šly. Začal jsem se tomuto koníčku věnovat už dávno, když můj táta přišel po válce do Stříbra a pracoval zde v muzeu. Pomáhal jsem mu třídit různé věci a fotografie a tím jsem se sám začal o tu historii města také zajímat,“ vysvětlil Samec, který zároveň zasílá velké poděkování všem, kteří se jakýmkoliv způsobem na knize podíleli.

*

Do fronty na knihu i autogram se postavili také manželé Marie a Petr Kvardovi ze Sytna. „Máme od pana Samce všechny knihy, nás tato témata hodně zajímají. Navíc František chodil do třídy s mým mužem Petrem na jedenáctiletku ve Stříbře, takže se dobře známe,“ vysvětlila Marie Kvardová.

 

MarSi

.