TIP NA VÝLET – EBENE NAD MLHOU

16 listopadu, 2021|Posted in: Obecné, Příroda, Tip na výlet

Český les by se dal nazvat kouzelnou a ještě téměř panenkou oblastí, kde se zatím dá opravdu relaxovat v klidu přírody. Dnes bych připomněla místo, které se už nachází na německé straně a na kterém je rozhledna Ebene. Zvláštností je, proč tato rozhledna v roce 1983 vznikla. Dle pramenů a také průvodce Českým lesem Antonína Hříbala k tomu měli němečtí obyvatelé velký důvod. „Šlo hlavně o lidi a jejich potomky, kteří byli po válce vysídlení z českých obcí, jako je například Pleš, Václav či Rábov. Ti lidé se sem k nám nemohli dostat, aby se podívali, co se stalo s jejich bývalými domy, a tak se domluvili a před hranicí postavili tuto rozhlednu, ze které se dívali na své bývalé domovy,“ řekl Antonín Hříbal.
Rozhledna Ebene v Hornofalckém lese (v němčině Oberpfälzer Wald) na vrchu Ebene 894 metrů nad mořem. Bývá častým turistickým cílem výletníků ze zaniklé osady Pleš či obce Rybník na severozápadě domažlického okresu.
Rozhledna je otevřená denně a z jejího vrcholi vidíte na celý Český les, Šumavu i Bavorský les. Jistě oceníte pohled na protější vrch Velký Zvon, kde je vojenská věž a za ním se tyčí Přimda, což ostatně můžete krásně vidět na přiloženém snímku, pořízeném za letošního listopadového dopoledne. Na opačné straně je pak vidět šumavský Velký Javor. Vyhlídkové patro je zasklené a zastřešené, což je sice příjemné při chladnějších dnech, ale sklo znesnadňuje fotografování, není zrovna čisté a bohužel, velmi často je plné much. Na místě najdete i velký stabilní dalekohled.
V okolí můžete najít ještě mnoho dalších zajímavých míst, například zaniklou osadu  Bügellohe, kde v letech 1946 až 1969 pobývali vysídlenci z okolních obcí na českém území (Pleš/Plöss, Rábov/Rappauf a Václav/Wenzelsdorf).
*
MarSi
*