LÍBA LÁSKOVÁ: renovuji starý nábytek, má duši!

31 ledna, 2022|Posted in: Články, Domácí dílna, Obecné, PRO ŽENY

Bydlí na bývalé rasovně
Na samotě u lesa v domě, kde kdysi baly rasovna u Zichova u Kolovče, bydlí paní Líba Lásková. Ta má několik koníčků, chová různá domácí zvířata, chová několik koz, holuby, šije, renovuje a nejraději opravuje starý nábytek. Protože jak sama říká, přece si na statek nevezme nějaký nový moderní nábytek. No, ale když se ten starý opravdu už opravdu nelíbí a je prolezlý červotočem, jsou možné jen dvě věci, spálit jej, anebo opravit.
Nedokáže nic jen tak vyhodit, radši to zkusí opravit
Líba Lásková je ženou činu, starý nábytek, pokud to jde rozebere, sundá starý nátěr špachtlí, musí se to opalovat horkých vzduchem a louhovat. Louh se musí dostat do všech dírek po červotoči. Nebo existují tak zvané louhárny, kam tu kostru nábytku dáte a oni vám to vrátí olouhované, zbaví všech nátěrů a barev, ale může se to dřevo vrátit i poničené. Nábytek se poté obrousí nejdříve hrubým smirkem, pak jemnějším, nebo se to může udělat excentrickou bruskou, pak se to ošetří různými oleji, nebo nátěry, nejvíce se teď používají tak zvané křídové barvy, dobře kryjí a jsou příjemné na omak.
Kuchyň je prostě srdcem domu
Žádná moderní kuchyň, prostě opravené staré komody, kuchyňské skříňky, poličky, stůl. To byl můj sen, dát kuchyň do stylu 1. Republiky. Většina nábytku je z 19. století, kachlová kamna, hodiny po babičce, občas je kousek i tak lehce poničená, ale jinak úžasné dřevo či kus nábytku. Celkově vše sladěno v barvě slonové kosti, hnědá a černých doplňků.
Dům je jako z pohádky
I další místnosti nesou stopy pečlivých rukou Líby Láskové. V koupelně je umyvadlo jen vsazené do prkna přírodního vzhledu, obývák se honosí jedinečným nábytkem a křesly. Vše čisté, v každé místnosti se nese duch historie. A k domu patří i udržovaná zahrada, která v této době sice nekvete, ale od jara je pak samý květ.
Celý rozhovor si můžete poslechnout ZDE:  Líba Lásková pracuje s láskou
.
MarSi
.