TIP NA VÝLET – šibeniční smrk u Tachova

28 ledna, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Známe šibenice i šibeniční vrchy. Známe také šibeniční termíny, ale šibeniční smrk, to už je rarita. Jeden takový roste na naučné stezce Vysoká u obce Světce. Proč je vlastně šibeniční? Můžeme jen spekulovat, uvedl průvodce Tachovskem Antonín Hříbal.

Tento smrk ztepilý se vyznačuje tím, že má dvě špičky, přičemž ta druhá vyrostla z mohutné větve. Ta se vyklání asi čtyři metry do strany a pak se, téměř v pravém úhlu, stáčí nahoru, kde tvoří další „korunu“.

Proč šibeniční? „Ta silná větev nad cestou ve výšce asi čtyři metry evokuje takový pocit, že stačí přehodit lano a oběsit se. Ale prosím vás, to neberte vážně. Je to jen taková stará legenda. Strom je jinak celkově velkou raritou, takže tu samozřejmě má i cedulku s popisem,“ vysvětluje průvodce Antonín Hříbal.

Smrk ztepilý, který se chlubí dvěma vrcholy a jeho stáří se odhaduje na více než sto let, se nachází na naučné stezce Vysoká mezi Tachovem a obcí Světce. Stezka je značená a zastavení u smrku je nedaleko rozhledny Vysoká, kousek za Lurdskou jeskyní.

Mapku místa a celou reportáž na ČRo Plzeň si poslechněte ZDE – šibeniční smrk.

MarSi

.