Ve Stříbře budou uprchlíci bydlet v bývalé školce a bytech

4 března, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné

Také do Stříbra na Tachovsku už zamířili první uprchlíci z válkou sužované Ukrajiny. Město pro ně připravuje ubytování a místní lidé se sami nabízejí s pomocí.

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje. Přípravy ubytovacích prostor jsou v plném proudu ve Stříbře na Tachovsku, kde poslouží například bývalá mateřská škola v Alešově ulici. „Občany Ukrajiny postihla velká tragédie a my jsme očekávali, že zde budou hledat útočiště, proto jsme už na pomoc byli připravení,“ uvedl místostarosta Karel Lukeš.

Objekt bývalé mateřské školy už město plánovalo předělat na byty, nyní se vše urychlilo a podle Lukeše budou byty po víkendu připravené k nastěhování. Chybí jen položit lina a osadit kuchyňské linky. Dále připravilo město tři malometrážní byty, celkem by se ve všech městských objektech mohlo ubytovat do třiceti lidí. „Byty ale nabízejí i občané, a pokud je nechtějí zadat do centrální databáze, tak to chápeme, mohou kontaktovat přímo mě,“ vysvětlil Lukeš.

Díky facebooku pomáhají místní adresně

Ve Stříbře je v tuto chvíli už deset uprchlíků. Lidé mohou sledovat facebookovou skupinu Pomoc Ukrajině Stříbro, dozvědí se zde, kde a jak přímo pomoci. „Občané jsou velmi solidární, nabízí třeba nábytek. Jedna místní paní ukrajinské mamince dovezla nákup, jiný pán vezl materiální pomoc na Ukrajinu, sbírku spacáků pořádají studenti na gymnáziu,“ vyjmenovat starosta a dodal, že si pomoci velmi váží.

Město podle Lukeše také spolupracuje s velkými humanitárními organizacemi, které vědí, jak a kde nejlépe pomáhat, například s Diecézní Charitou nebo s Člověkem v tísni.

autoři:Veronika KrátkáMichaela Svobodová   |zdroj:Český rozhlas Plzeň

 

https://plzen.rozhlas.cz/ve-stribre-mohou-uprchlici-bydlet-v-byvale-skolce-i-v-mestskych-bytech-8694408?player=on&fbclid=IwAR0Ut3p4NIAtQiZGDskga9_onnT3a_FP5fzY3XPLMSWk6RgLgX5VJVmC6Us