Tip na výlet – Prášilské jezero

5 března, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Jsem z hor, sice z Krušných, kam se vracím nejraději, ale musím přiznat, že začínám také poznávat krásnou Šumavu.

Dnes tu mám pozvánku k zimnímu Prášilskému jezeru. Když dojedete do Prášil, můžete nechat auto hned v obci Prášily, nebo ještě kousek popojet směrem k Hůrce, kde je velké placené parkoviště. Pak už jen přezout botky a hurá do stopy naproti silnici. Cíl je jasný!

Mně se povedlo chytit nádherný slunečný únorový den, kdy bylo parkoviště plné aut, a tak jsem začínala propadat depresi, že bude všude plno lidí. Ale to se naštěstí nestalo, cestou jsem potkala pár rodin a u jezera samotného dohromady pět lidí.

Část cesty se krásně jelo na běžkách, ale byla i místa, kde bylo potřeba hodit běžky na rameno a ťapat po svých.

Co závěrem? Tady přidávám pár informací od tety Wiki, pár foteček a mini video.

Hezký den!

MarSi

VIDEO:  SPUSTÍTE TADY

*

Wiki:

Prášilské jezero (něm. Stubenbacher See) je karové ledovcové jezero na Šumavě v České republice. Leží v nadmořské výšce 1080 m. Má rozlohu 3,7 ha. Je hluboké maximálně 15 m. Nachází se v ledovcovém karu a je hrazeno 9 m vysokým valem žulových balvanů a dvěma staršími morénovými valy.Na hrázi je kamenný pomník studenta O. Kareise, který se tu utopil v roce 1927. Nad jezerem se vypíná hora Poledník, na níž byla v roce 1998 veřejnosti zpřístupněna rozhledna.V jezeře byl v roce 2019 objeven nálevník lahvenka v, jde o první nález tohoto druhu v Česku.[1] Flóra je typická pro tuto polohu a nadmořskou výšku, kolem jezera rostou borůvky, brusinky, jeřabiny, na svahu hory pak převážně jehličnaté stromy.

*

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Leave a Reply