Transportu těžce raněných z Ukrajiny se opět ujali Royal Rangers

29 dubna, 2022|Posted in: Články, Obecné

Postupně budu aktualizovat! 
.
Čtvrtek 28.4.
Včera ráno v 8,00 po týdenní přípravě opět vyrazil zdravotnický konvoj Záchranné služby Royal Rangers na Ukrajinu. V tomto konvoji jsou tentokrát tři vozidla a osm záchranářů. Cílem je opět Lvov, kde budeme přebírat jednoho těžce postřeleného civilistu, který se bude převážet v režimu RLP – rychlá lékařská pomoc i s lékařem na kliniku do Drážďan, kde na něj již čeká speciální chirurgický tým. Dále pak se bude transportovat muž s poraněnou krční páteři a žena po cévní mozkové příhodě, taktéž do Německa, každý na jiné místo. Součástí konvoje budou i jejich rodiny – dvě děti, dospělý syn a manželky. Celý konvoj je tedy zaměřený na převoz těžce nemocných a raněných na kliniky v Evropě, kde jim bude poskytnuta následná péče. Vzhledem k tomu, že v minulém týdnu proběhlo zatím nejintenzivnější bombardování západních oblastí a Lvovska, jedeme tento výjezd ve vysoce bezpečnostním režimu. Budeme se vám snažit naší cestu zprostředkovat. Zdraví velitel Tomáš Rusňák

Pátek 29.4.  9.00

Od Ubly se táhne kolona k hranici, nevíme přesně důvod, ale s majáky a doprovodem slovenských policistů nikde nečekáme. Příjezd UA hranice proběhl hladce díky vstřícné velitelce celnice . Při pasové kontrole se dovídáme, že kolony jsou tady již měsíc od zrušení e.
Pátek 13.30
Právě jsme se seznámili s rektorem univerzity Ukrajinské Katolické univerzity ve Lvově, která zřizuje centrum Emaus. Který nám všem děkoval za pomoc a chtěl se s námi vyfotit.
Pátek 29.4. v  18.53

Náš záchranný tým dorazil na univerzitní parkoviště, kde jsme měli domluvené stání a byli jsme pozváni Maryčkou na výborný oběd. Během oběda proběhla bujná konverzace, při níž jsme se seznámili s lidmi z centra Emaus.

Sobota 30. 4 1:09
Projíždíme celým Lvovem směrem na Kyjev, cca po 15 km se pod vedením naší průvodkyně dostáváme k vojenské nemocnici. Když k ní přijíždíme, vidíme starou postsovětskou budovu ve velmi špatném stavu, všechna okna jsou zajištěna izolačkou na ochranu před střepy při bombardování. Když vcházíme dovnitř, naše průvodkyně nám říká, že když sem chodí, jde na ní z toho prostředí hrůza. Po cestě se nám postaví do cesty pětašedesátiletý domobranec s AK v ruce, který hlídá vchod. Pokračujeme temnými chodbami, výtahy se dostáváme do vyšších pater až k našemu pacientovi. Na místě doplňuji po rozhovoru s pacientem a jeho manželkou další důležité informace z hlediska zdravotní anamnézy a struktury vzniku střelného zranění. Manželka těžce zraněného muže popisuje, že je zranění došlo, když vycházeli ze svého domu a chtěli utéct koridorem mezi bojujícími ukrajinskými a ruskými jednotkami, kdy Rusové začali na civilisty střílet. Muže přitom zasáhli do pánve a do břicha. Dále se slzami v očích vysvětluje, jak muž ležel mnoho hodin bez pomoci, protože Rusové k nim nechtěli pustit záchrannou službu. V oblasti břicha a pánve jsou čtyři fragmenty střely z Kalašnikova. Muže čekají nejméně čtyři reoperace v Německu, než ho dají do pořádku.

sobota 30.4 . 8:36
Ve včerejším stresu jsme vám zapomněli říct že po včerejším obědě, cca ve 14:00, jsme vyrazili do geriatrického komplexu v západní části Lvova. Tam jsme převzali pacienta, může s vážným traumatem krční páteře, a ženu po cmp (cévní mozkové příhodě ). Zároveň nastoupili i nejbližší členové rodin, mužova manželka a dvě děti, a ženin syn. Oba pacienty transportu do různých zařízení v Německu. Následně jsme přejeli Lvovem na západ, směrem na Kyjev, do vojenské nemocnice.

.