Odešel Ondřej Hes

3 července, 2022|Posted in: Články, Obecné, Příroda

TISKOVÁ ZPRÁVA DES OP
Záchranná stanice živočichů Plzeň

3.7.2022

Zemřel výjimečný člověk tohoto světa

Zemřel náš další nejaktivnější člen DES OP, kolega, kamarád a ikona Záchranné stanice živočichů Plzeň, zakladatel a duchovní otec Nadačního fondu Eden, biolog, ekolog, terarista, sportovec a kamarád.

Se souhlasem rodiny s velikým zármutkem, pocitem nespravedlnosti a bezmoci zároveň Vám oznamuji, že dne 2. 7. 2022 ve 14:40 hod. zemřel prof. MUDr. Ondřej Hes, PhD., celosvětově uznávaný patolog, vážený lékař, vědec a naprosto neuvěřitelně precizní, zodpovědný, ryzí člověk.

Zemřel nečekaně ve věku nedožitých 54 let v důsledku rozsáhlé mozkové příhody, která ho zákeřně překvapila ve středu 29. 6. 2022 brzy ráno, když v rámci svých oblíbených sportovních aktivit běžel do Fakultní nemocnice na Lochotíně, kde působil celý svůj profesní život.

Dle získaných informací zkolaboval v lukách v údolní nivě řeky Berounky, kousek od spodního vjezdu do FN, na dohled a dosah lékařské pomoci.

Bohužel rozsah a charakter náhlé mozkové příhody mu neumožnil si pomoc přivolat, a tak i přes veškerou a následnou snahu lékařů, kolegů, kamarádů a těch nejlepších z nejlepších se nepodařilo profesora Hese zachránit.

Alespoň pro mě zemřel muž, jehož jméno, životní filozofie, pracovitost, odkaz a přístup k životu by neměl být nikdy zapomenut!

Osobně děkuji Ondřeji Hesovi za jeho pomoc, podporu a práci, kterou v rámci činnosti pro DES OP, Záchrannou stanici živočichů Plzeň a přírodu udělal.

Zároveň tímto veřejně deklaruji, že dokud budu živ, tak budeme držet jeho odkaz a projekty dál, tak jak jsme se kdysi domluvili!

Čest a nejvyšší úcta jeho památce!

.

Jelikož celá událost je velice čerstvá a bolestivá, nejsem schopen napsat více,  ale úplně přesně vše shrnuje právě uveřejněný příspěvek na FB od Ondrovo kolegy z Bioptické laboratoře Plzeň, MUDr. Michala Michala ml., který si dovoluji s jeho souhlasem rovněž přiložit.

Úmrtí každého člověka je vždy velmi smutná událost, ale občas zemřou lidé, kteří jsou natolik výjimeční, že člověk pláče nejen nad ztrátou této osoby, ale i nad představou, o co vše je od teď svět ochuzen. Nejsmutnější je, když dojde k úmrtí takového člověka ve vašem blízkém okolí. Právě toto se mně a mým kolegům stalo minulý týden, kdy zcela náhle a předčasně, ve věku 54 let, zemřel náš milovaný kolega, prof. MUDr. Ondřej Hes. Byl jedním z těch lidí, který, ač byl ve svém oboru (týkající se zejména diagnostiky a klasifikace nádorů ledvin) naprostou světovou extratřídou, zůstával širší veřejnosti neznámý. Jeho rutinní diagnostická práce v roli chirurgického patologa pomáhala správně léčit desítky tisíc pacientů v Čechách i ve světě, výsledky jeho zcela fenomenální vědecké činnosti (mj. v Plzni vybudoval pravděpodobně největší registr vzácných ledvinných nádorů na světě) budou již navždy zachraňovat nebo výrazně zlepšovat životy ještě daleko většího počtu lidí. Velkou část svého času věnoval výuce studentů medicíny, jichž mu rukama prošlo mnoho tisíc. Každoročně za ním do Plzně jezdilo mnoho převážně mladých patologů z celého světa zdokonalit se v diagnostice nádorů ledvin a využít šance spolupracovat s Ondrou na vědeckých projektech. Mimo svoji profesionální kariéru lékaře byl Ondra velkým znalcem a velmi aktivním ochráncem zvířat a přírody a spolu se svými přáteli má na svědomí vznik a rozvoj desítek hektarů mokřadů a dalších unikátních biotopů v našem okolí (více mj. zde: https://fondeden.cz/ ). A především byl naprosto jedinečný lidsky, neustále vtipkující, vychechtaný a připravený komukoliv pomoci. Nikoho takového druhého neznám.
Tento příspěvek píšu i proto, abych nám všem připomněl, že většina těch nejlepších lidí se neproducíruje před kamerou a nenajdete je na stránkách Blesku. Naopak, tito lidé obvykle žijí své životy celkem skrytě. Bez nich by naše společnost nestála za nic. Teď jen doufám, že i bez Ondry jich mezi námi zbývá ještě dost. Odpočívej v pokoji Ondro.
Michal

P.S.: kdo by se chtěl někdo dozvědět více, krásný nekrolog je v aj na těchto stránkách: https://gupathsociety.org/Ondrej-Hes

.