Tip na výlet – romantický hrad Krašov nad Berounkou

4 července, 2022|Posted in: Články, Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Když navštívíte zříceninu hradu Krašova, který se nachází v Plzeňském kraji nedaleko města Kralovice, naskytne se vám jedinečný pohled na horní tok řeky Berounky. Pokud necháte auto u statku Rohy u obce Bohy, můžete se k hradu vydat po dvoukilometrové naučné stezce Václava Tomeše, který založil v roce 1931 Spolek pro ochranu přírodní rezervace a Hradu Krašova.

O hrad se tak starají dobrovolníci, kteří ho nejenom opravují a udržují, ale připravují na něm i různé kulturní akce. A zájemcům samozřejmě nabízí výklad o historii a současnosti hradu. Turisté, kteří sbírají upomínkové předměty, vizitky či knihy, se také nemusí bát, že přijdou zkrátka. Na místě je možné si všechno koupit, včetně drobného občerstvení.

Nejlepší vzpomínku si z hradu Krašova odvezete z Libušiny vyhlídky, což je nejvyšší bod zříceniny, odkud si vychutnáte jeden z nejkrásnějších pohledů. Určitě vás uchvátí natolik, že nebudete chtít odjet bez fotografie.

Spolek už na hradě opravil vstup do původního hroznatovského sálu z první poloviny 13. století, kdy bylo nutné rozebrat a opětovně správným způsobem složit původní zdivo. Dobrovolníci udělali také nové schodiště na Libušinu vyhlídku, opravili komíny a kamna. Vše financují z dotací, darů od sponzorů nebo z kulturních akcí, které tu v sezóně pořádají. Drobný příjem mají i z prodeje suvenýrů.

Hrad Krašov se kvůli vandalům musí zamykat, proto se na něj dostanete jen v otevíracích hodinách. Je otevřený od 1. dubna do 31. října, a to vždy o víkendech. Co se týče letních prázdnin, střídají se zde služby denně vždy od 10 do 18 hodin. (jeden víkend je uzavřený – raději si ověřte)

POSLECHNĚTE SI REPORTÁŽ Z ROZHLASU ZDE

.

MarSi

.