Tip na výlet – Jízdárna ve Světcích

8 září, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné, Tip na výlet

Jízdárna ve Světcích má za sebou pohnutou minulost. Stavět ji začal v roce 1858 kníže Alfred I. Windischgrätz, který si ji bohužel moc neužil, neboť v roce 1862 zemřel. Jízdárna v podstatě zůstala nedokončená a žádní potomci rodu už v náročné stavbě nepokračovali.

V roce 1945 byla jízdárna zestátněna a zvažovalo se o její opravě, aby mohlo sloužit jako součást tamního učiliště. Nakonec k tomu nedošlo a budova chátrala, až se dostala do stavu, kdy město Tachov zvažovalo totální demolici. Ovšem v roce 1991 byla jízdárna zařazena mezi kulturní památky ČR a v roce 2000 byla započata rekonstrukce. Dnes je jízdárna perlou Tachovska a v jejích útrobách probíhají prohlídky, koncerty a další kulturní akce.

Protože v této době stojí v části jízdárny lešení, jsou tam kulturní akce omezeny, nicméně prohlídky fungují dále. Velkým lákadlem v jízdárně je i kastelán Pavel Voltr, který dá do výpravy všechno a do historie vždy vtáhne i návštěvníky. Ty obléká do dobových kostýmů, usadí je na stará křesla, pokládá jim otázky. „Jízdárna i tachovský zámek jsou prostě nejen mou prací, ale i koníčkem. Mám radost, když vidím, že prohlídka návštěvníky zaujme. A je tu opravdu hodně k vidění,“ vypráví kastelán, zatímco láká své ovečky do kovárny, aby si zkusili rozeznat podkovy a zabouchat do železa.

Jízdárna není veřejnosti otevřena, tak se stává pouze při Dni otevřených dveří, nebo Dni evropského dědictví. Jinak ji ale můžete navštívit v rámci tam pořádaných kulturních akcí a komentovaných prohlídek, které si dopředu domluvíte v tachovském zámku, nebo přímo u kastelána Pavla Voltra na voltr@mkstc.cz, info@tachovskyzamek.cz.

.

Audio reportáž si poslechněte ZDE:    Uvažovalo se i o demolici. Dneska je Jízdárna Světce turistickou perlou

.