Zajíček chová krajtu, jmenuje se Afrodita

23 listopadu, 2022|Posted in: Články, Obecné, Zvířata

Možná se to někomu nezdá, ale podle chovatele Jana Zajíčka ze Stříbra, jsou hadi vynikajícími a nenáročnými kamarády, a to nejenom pro alergiky.

Jan Zajíček se věnuje chovu hadů řadu let, dříve míval užovku červenou nebo také zmiji, nyní má k mazlení krajtu královskou. Ta nese krásné jméno bohyně Afrodita. K takovému jménu patří i krásná povaha a jak říká chovatel, tu prý Afrodita má.

Redaktorka Martina Sihelská

Afroditě je už dvacet let, měří 127 cm, a to je už prý její největší délka, protože se postupně už přestává svlékat z kůže. Krmí se jen jednou měsíčně, dokonce je tak šikovná, že sama ukáže, zda má či nemá hlad. Pokud jej nemá, tak kolem ní skákajícího potkana nechá prostě žít. Tak se tedy potkan opět vyndá a zkusí se dát do terária třeba zase za měsíc. Afrodita má svého páníčka, ráda, nepokouší se o útěk, ani neútočí. Vnímá člověka jako zdroj potravy. A její kůže rozhodně není slizká, jak by se mohlo zdát, když ji pohladíte, máte pocit, že máte pod rukou jemný teplý samet.

Co chovatel potřebuje?

Kdo by chtěl chovat hada, měl by si nejdříve něco nastudovat o jejich životě, nebo kontaktovat nějakého zkušeného chovatele. Když už jsou informace, tak je třeba připravit pro hada domov. Had prostor sice potřebuje, ale menšímu hadovi stačí terárium o rozměrech 60 x 60 x 100 cm, což je ideální stav a vejde se třeba i do obývací stěny.

K tomu je potřeba mít velkou misku s vodou, protože hadi se rádi koupají. Dále je potřeba mít světlo (žárovku), které imituje slunce. V chovatelských potřebách dokonce seženete přímo takzvanou hadí žárovku. Pak je potřeba mít v teráriu nějakou skrýš a větev. Pokud budete mít štěstí, bude váš beznohý miláček klidné povahy a bude mu vše stačit. Afrodita je divočejší, a tak pořád něco plení. I takového hada můžete ale získat.

Afrodita žije v domku u rodičů jejího majitele. Důvod je jednoduchý, manželka hady nemá zrovna v lásce. Proto i vy, než takového mazlíčka pořídíte, raději to zkonzultujte s rodinou. Mělo by to být vlastně to první, co uděláte, než si něco pořídíte. Pokud už hada máte, užívejte si jeho případné náklonnosti, ne každý had je tak klidné povahy, jako Afrodita.

AUDIO REPORTÁŽ SI POSLECHNĚTE ZDE: