Na Volštejně je zachovalý portál i díry po prevétech

18 listopadu, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Nedaleko města Černošína se tyčí Vlčí hora a na ní je i vlčí hrad, tedy správně Volfštejn. O ten pečuje už 30 let Spolek pro záchranu hradu Volfštejna pod vedením Václava Menčíka ve spolupráci s městem Černošínem. Členové spolku opravují hlavně zdivo, které se zubem času vylamuje a odpadává. Jejich snem je také ve věži, vysoké 22 metrů, udělat vyhlídku. Pokud je někdo ze spolku na hradě, tak udělá případným zájemcům i odborný výklad.
Zůstal románský portál a stopy po prevétech
Z hradu se dochovala hlavně věž, která nejméně utrpěla, dokonce je na ní k vidění obnovený pískovcový románský portál, kterým se vetšinou mohly chlubit spíše církevní stavby. Z obvodových zdí se dochovaly části starého paláce, a to ze tří světových stran, bohužel čtvrtá, severovýchodní stran, úplně zmizela. K vidění jsou také okenní otvory a dokonce otvory po dvou prevétech, tedy historických záchodech. Podle indícií se hrad postavil v polovině třináctého století, to dokazuje právě v té době stavěný pískovcový portál, ale také nález výdřevu ze středověkého lešení, což potvrdila i dendrologická zkouška, která datovala rok 1260. Jinak první zmínka o hradě samotném pochází z roku  1315, kdy zde byl zavražděn první známý majitel hradu pan Ctibor z Volfštejna.
Na hrad vede krátká trasa
Kdo by se chtěl k této zajímavé zřícenině podívat, nebude mít moc dlouhou cestu. Může se vydat z černošínského náměstí po žluté značce a ke hradu to jsou dva rozumné kilometry. Mírné stoupání zvládne každý, jen je třeba mít pevnou obuv. Pokud budete mít více času, můžete se půl kilometru za hradem podívat na lesní památník obětem 1. světové války, a nebo se napojit na modrou značku a vyjít až na samotný vrchol Vlčí hory či na skalní Goethovu vyhlídku.
.
.

Leave a Reply