Pojďte se podívat k Sycheráku na doslednou

5 května, 2023|Posted in: Články, Obecné, Ostatní

První májový víkend bude patřit u rybníka Sycherák na Tachovsku takzvané dosledné. Jedná se o práci psa, který dohledává zvěř po uměle vytvořené stopě.

„Dosled je práce psa na šňůře, případně na volno. Pes dohledává zraněnou zvěř po uměle vytvořené stopě, buď spárkami nebo barvou – tedy krví. Na konci stopy je pak srnec nebo divočák. Každý lovec by měl mít vždy na lovu psa, aby mohl v případě neúspěšné rány možnost dohledání zvěře,“ vysvětlil předseda Kynologické organizace Okresního mysliveckého svazu v Tachově Jiří Čech.

Účastnit se mohou všechna plemena loveckých psů, ale tituly získají jen určitá plemena, a to jezevčíci, teriéři, foxteriéři, jagdteriéři a dále honiči – slovenský kopov, štýrský brakýř a bígl. Soutěž se v celorepubliková, už jsou nahlášeni i soutěžící ze Zína. Vloni získala titul žena až z Ostravy. Štěňata psů s nejlepšími tituly jsou žádaná, protože jsou nadějnými stopaři.

I vy můžete být diváky

Soutěž se koná v honitbě nedaleko Sycheráku, kdo by měl zájem o podívanou, musí být na místě v sobotu ráno v osm hodin a organizátoři všechny zájemce převezou na slavnostní nástup a ohraničená místa pro diváky. Přihlížející musí samozřejmě zůstat na místech jim určených, nejenom v rámci bezpečnosti, ale také aby nedošlo k poškození stop.

.

Poslechněte si celou zvukovou reportáž:  https://plzen.rozhlas.cz/vydejte-se-na-doslednou-k-sycheraku-8984550

.