TIP na výlet – Kaskádové rybníky v Nové Vsi

6 května, 2023|Posted in: Články, Obecné, Ostatní, Příroda, Tip na výlet

Kaskádové rybníky v Nové Vsi u Kdyně – to je ráj obojživelníků a vodního ptactva. Navíc tam najdete i pár kusů domácího zvířectva. Zajímavou mini farmu obhospodařuje parta nadšenců, která si tak zpříjemňuje život na vesnici. Správcem místa je Josef Polák.

Hned první rybník vás zaujme, protože na ostrůvku ve vodě je malý dřevěný přístřešek, ke kterému vede lávka. Když se podíváte do vody, budete překvapeni, jaké jsou tam ryby. Voda je tak čistá, že tam chovají i pstruhy.

Potěší vás i dřevěné sochy od místního umělce a také zvuky vodního ptactva a žab. Jak postupujete z vršku do údolí, můžete sledovat cestu vody. Z prvního rybníka vytéká strouhou do dalšího a z toho zase žlabem do třetího, a tak to postupuje až dolů k poslednímu rybníčku. Po cestě také voda roztáčí kolo.

.

Poslechněte si rozhovor se správcem minifarmy Josefem Polákem:  https://plzen.rozhlas.cz/deset-rybniku-a-nepocitane-zvirat-v-nove-vsi-u-kdyne-najdete-puvabnou-minifarmu-8984301

.

Vstup pro všechny

Rybníky pěkně zadržují vodu v krajině a lákají ptactvo i zvěř. Minifarma slouží všem. Ačkoliv jde o soukromý majetek, lidé tam mají volný přístup, aby se děti v obci mohly zabavit a dospělí si odpočinout. Jediné, čeho majitelé žádají je, aby lidé udržovali pořádek, nic neničili a nenechávali po sobě odpadky.

.

Poslechněte si zvukovou reportáž:  https://plzen.rozhlas.cz/deset-rybniku-a-nepocitane-zvirat-v-nove-vsi-u-kdyne-najdete-puvabnou-minifarmu-8984301

.

     

Leave a Reply