Ladislav Halák oslavil životní jubileum

24 června, 2023|Posted in: Články, Obecné

Přítel Ladislav Halák oslavil životní jubileum.

V sobotu 24. června 2023 oslavil přítel Ladislav Halák, člen Českého svazu chovatelů, základní organizace Konstantinovy Lázně, 90. narozeniny.

Malý dárek obdržel oslavenec již v dubnu na okresní konferenci. Za dlouholetou práci okresního registrátora mu předseda ČSCH OO Tachov př. Hybšt předal dárkový balíček.

Na červen pak bylo naplánováno posezení s přáteli na stříbrské chovatelně, na které byli kromě jubilanta a jeho neteře paní Dáši Němcové pozváni i zástupci základních organizací a hosté. Čas na návštěvu a gratulaci si udělal i člen Ústředního výkonného výboru v Praze př. Ing. Miroslav Kroft. Ten předal př. Halákovi „ČESTNÉ UZNÁNÍ za dlouholetou práci pro Český svaz chovatelů“.

Po krátkém proslovu předsedy stříbrských chovatelů př. Stehlíka a po slavnostním přípitku se ujal slova i oslavenec, který zavzpomínal nejen na své chovatelské začátky, ale i na to, jak jej vítr zavál na Tachovsko. Přítel Halák se narodil ve Vystrkově u Humpolce. S rodiči a třemi sourozenci se v rámci dosídlení přestěhovali na Tachovsko. Od roku 1946 bydleli v Polžicích, na faře v Čelivi a nakonec Halákovi zakotvili v útulném domečku v Konstantinových Lázních, kde se celý život věnovali péči o zvířata na malém hospodářství, zahrádce a včelařství. Maminka vypomáhala na statku a později v družstvu. Tatínek živil rodinu jako cestář. Pan Halák započal svoji profesi jako závozník v Bezdružicích, posléze se přesunul do lomu. Třicet šest let pracoval u podniku „Silnice“. Zde vozil nejprve stavební materiál a postupně se vypracoval až na řidiče ředitele podniku. V roce 1992 se pan Halák odebral na zasloužený odpočinek. Právě v prostorách „silnic“ dnes mají chovatelé zázemí, a tak př. Halák zavzpomínal i na to, jak pracoval v montážních jámách při opravě techniky.

Ve svém věku jubilant stále chová králíky, radost mu dělají i včeličky.  S láskou pečuje nejen o svá zvířata, ale i o květiny a stromy na zahradě. Dokonce sám ještě nedávno sekal trávu a sušil seno. Kromě chovatelského spolku, kde mj. pečlivě vedl téměř padesát let registraci zvířat na Tachovsku, působí i u včelařů a dobrovolných hasičů. Zde se věnoval zejména hasičským soutěžím, předával zkušenosti hlavně dětem. Bohužel, zdravotní stav v posledních letech mu už tyto koníčky nedovolí provozovat tak jako v mládí, ale rád na tuto dobu vzpomíná. Pak již následovaly gratulace a blahopřání od všech přítomných a odpoledne se příjemně protáhlo do večerních hodin.

Pro svoji dobrosrdečnost, skromnost a lásku, kterou rozdává kolem sebe, je př. Halák oblíben nejen u chovatelů. Rád udělá radost přátelům – jablka z jeho zahrádky nebo výborný domácí likér nikdy nelze odmítnout.

Čas letí neúprosně – tak hlavně to zdravíčko do dalších let – přejí chovatelé.

.