TIP na výlet – Luzný

21 června, 2023|Posted in: Články, Obecné, Příroda, Tip na výlet

Luzný (německy Lusen) je hora, kterou by milovníci výhledů neměli opomenout. Nachází se v centrální části německé strany Šumavy v Národním parku Bavorský les v blízkosti státní hranice s Českem. Ačkoliv výška není úplně převratná, hora měří 1 373 metrů, přesto vyniká jako krásné panorama a může se chlubit největším kamenným mořem, které obepíná vrchol ze všech stran.  Toto kamenné moře na vrcholu Luzného je zařazeno na seznamu „100 nejkrásnějších geotopů Bavorska“.
Nedaleko této hory na samotné hranici s Českou republikou se nachází místo zvané Markfleckl, které do roku 1803 bylo trojmezím Čech, Bavorska a Pasovska.
*

Naše skupina vyjela časně ráno, protože vůdce naplánoval trasu na 20 km s docela pěkným převýšením. Nakonec to všem podle chytrých hodinek ukázalo 23 km. Startovali jsme z německé strany z Neuschönau (48.8922100N, 13.4885703E), zpáteční cestu jsme pak zvolili přes Nationalparkzentrum Lusen Tier Freigelände a já opravdu děkuji vůdci Tomášovi za skvělý nápad! Posuďte sami, volným krokem jsme vystoupali na Lusen, kde jsme se kousek pod vrcholem parádně najedli a osvěžili. V chatě byla čistá toaleta, poměrně velký výběr jídel, tekutin a také upečená bublanina a další dobroty. Ceny cca od tří eur dále, vynikající polévka vyšla na 4,50 eur. Ani se nám sezení na sluníčku na terásce chaty nechtělo opouštět. Ale tak nešli jsme tam jen kvůli baště, že. Na vrcholu jsme byli za deset minut, po nutné fotce u kříže jsme sedli na balvany a kochali se asi půlhodiny pohledem do údolí.

Cestu zpět jsme vzali jinou stranou, první pohled dolů mezi nízké křoviny mi tak nějak připomněl naši Sněžku. A jak to tak bývá po dlabanci a dlouhém sezení se nám cesta dolů zdála dost dlouhá. Ale měli jsme samé krásné odpočinkové zastávky. U jezera na lavičce, u skleněné archy, chodili jsme po vyhrazených chodnících (připomínám, že skutečně tam nikde nesmíte sejít z cesty a už vůbec ne vstoupit na zakázaná místa!) Další občerstvovačka byla na nějakém cca 13 km u Waldhäuse. (výborná zmrzlina). Cestou dolů za restaurací nás překvapila galerie soch v přírodě. A mě následně dřevěná budka, kde byly dokonale čisté, voňavé a splachovací toalety. Jaká to příjemná změna po českých papírových hřibech u nás! A nebyly to jediné toalety, co jsme na cestě viděli. Jinak jsme už pak procházeli parkem a jako malé děti si užívali setkání se zvířátky. Byl to hezký pocit ťapat a najednou pár metrů od vás divoká prasata se selaty o kus dál jsme pak pozorovali rysa, výra, srnce. No, ale i jsme se lekli, když se vedle boty nadzvedl hnědý klacek, ze kterého se vyklubala naštvaná zmije! Takže, opravdu koukat pod nohy!

Tak, už jsme vás navnadila na výlet? 🙂

*